Radar · Politik

Fullt i lagret för kärnavfall – Bolund slår i från sig kritiken

Vid kärnkraftverket Forsmark i Östhammars kommun ska svenskt kärnavfall slutförvaras, enligt planerna.

Det är snart fullt i mellanlagret för utbränt kärnbränsle. 2024 kan kärnkraften behöva stängas om inte regeringen ger grönt ljus för både utökad mellanlagring och bygget av slutförvar, enligt Vattenfall. Men klimat– och miljöminister Per Bolund (MP) menar att problemet med mellanlagringen kan lösas om Svensk kärnbränslehantering ansöker om detta separat.

Vattenfall kritiserar regeringen för att inte ha agerat på signalerna om att det börjar bli fullt i Sveriges enda mellanlager för kärnavfall i Oskarshamn.

– Vi har haft otaliga möten med energiministern och miljöministern och representanter för regeringen och redogjort för att läget börjar bli kritiskt, säger Vattenfalls produktionschef Torbjörn Wahlborg till Dagens nyheter.

Miljö– och klimatminister Per Bolund slår ifrån sig kritiken. Han menar att problemet med mellanlagringen går att lösa – om en ansökan landar på regeringens bord. För tillfället behandlar regeringen en ansökan från Svensk kärnbränslehantering som omfattar både en utbyggnad av mellanlagret och byggstart för det planerade slutförvaret i Östhammar. Vattenfall vill att regeringen ger grönt ljus för båda projekten. Men ingenting hindrar att frågorna separeras från varandra, menar Per Bolund.

– Skulle det komma in en ansökan om mellanlagring kommer vi absolut att kunna titta på det, som ju inte är ett alls lika omfattande beslut som hundra tusen års förvaring av kärnavfall, säger han till P1 Morgon i Sveriges radio.

När det gäller frågan om slutförvaret av kärnbränslet har regeringen inte någon tidsplan för beslutet, som Syre berättade om i förra veckan.

– Det är ett beslut som måste ta den tid som krävs, säger Per Bolund till Dagens nyheter.

Läs mer:

Här ska vårt kärnavfall vila i 100 000 år

Elbristen kom med kylan – då tog kärnkraftsdebatten fart igen