Radar · Miljö

Slutförvar av kärnavfall i Östhammar hänger på grannländerna

Här i närheten av Forsmarks kärnkraftverk i Östhammars kommun planerar Svensk kärnbränslehanterings att bygga ett slutförvar.

Regeringens beslut om slutförvaret i Östhammar kan komma att försenas ytterligare. Först måste ytterligare samråd med grannländer hållas innan regeringen kan fatta ett beslut.

2018 fick Svensk kärnbränslehanterings (SKB) ett godkännande av Mark- och miljödomstolen (MMD) till planerna på att bygga ett slutförvar i Östhammar, då MMD inte kunde se att det krockade med miljöbalken. Däremot var domstolen tveksam till den föreslagna slutförvarsmetoden där kärnavfallet placeras i särskilda kopparkapslar som bäddas in i bentonitlera och läggs i bergrum 500 meter under mark.

Frågetecknet rörde om kopparkapslarna skulle börja korrodera eller inte under de tusentals år de förväntas ligga där. MMD krävde att SKB skulle inkomma med ytterligare underlag kring kapselns skyddsförmåga.

Som Syre tidigare har rapporterat finns det en stark kritik från olika miljögrupper mot slutförvaret i Östhammar, särskilt kring kopparkapslarnas långsiktiga hållbarhet.

Samråd ska hållas

SKB har senare kompletterat sin ansökan och de nya uppgifterna anser Naturvårdsverket bör föranleda ytterligare samråd med Sveriges grannländer enligt Esbokonventionen. Det beslutades under torsdagen i ett remissvar till Miljödepartementet.

– Naturvårdsverket har svarat Miljödepartementet att vi anser att sådana samråd bör hållas med de länder som är intresserade, säger Richard Kristoffersson, Esbo-samordnare på Naturvårdsverket.

"Naturvårdsverket har svarat Miljödepartementet att vi anser att sådana samråd bör hållas med de länder som är intresserade", säger Richard Kristoffersson, Esbo-samordnare på Naturvårdsverket
"Naturvårdsverket har svarat Miljödepartementet att vi anser att sådana samråd bör hållas med de länder som är intresserade", säger Richard Kristoffersson, Esbo-samordnare på Naturvårdsverket. Foto: Naturvårdsverket

Esbokonventionen är en överenskommelse som låter grannländer ha synpunkter på gränsöverskridande verksamheter som har miljöpåverkan. Tidigare har länder som Norge och Finland meddelat att det nöjda med de miljöutredningar som redan gjorts, medan Polen och Tyskland har önskat att informeras löpande. Det är med de två sistnämnda länderna som ett samråd ska hållas.

Kan det här försena regeringens beslut?

–Det vet jag inte. Det är klart att det kommer vara en samrådsprocess som kommer pågå några veckor. Vi kommer behöva översätta all dokumentation. Sedan får vi se om de kommer begära ytterligare information eller inte, säger Richard Kristoffersson, Esbo-samordnare på Naturvårdsverket.

Först när Naturvårdsverket fått in alla synpunkter och allt material från Polen och Tyskland kan ett yttrande komma.

– Det kan ta kortare eller längre tid, säger Richard Kristoffersson.

Regeringen inväntar svar

Att Naturvårdsverket anser att ett samråd bör hållas har mer av juridiska skäl att göra än att myndigheten har några synpunkter kring den information som SKB inkommit med kring kopparkapslarna, berättar Richard Kristoffersson.

Det är inte bara synpunkterna från ett Esbosamråd som regeringen inväntar innan ett beslut om slutförvaret kan tas. Regeringen har tidigare meddelat att den avser att rådfråga även Kärnavfallsrådet innan den kommer med ett besked.

Läs mer: 

Elbristen kom med kylan – då tog kärnkraftsdebatten fart igen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV