Radar · Miljö

Ny brittisk lag ska leda till 145 000 nya laddstationer – varje år

145 000 nya laddstationer varje år.

En ny brittisk lag förväntas leda till uppemot 145 000 nya laddstationer för elbilar – varje år. 

Det krävs krafttag på samhällets alla områden för att vända utvecklingen med klimatkrisen. Transportsektorn är en särskilt stor miljöbov och i Sverige orsakar transporter omkring en tredjedel av totala utsläppen, enligt Naturvårdsverket

I Storbritannien hoppas man nu att en ny lag ska främja användningen av eldrivna fordon. Det har nämligen blivit lag på att alla nybyggda, hem, mataffärer, byggnader och arbetsplatser som gör större renoveringar måste ha installerade elbilsladdare från och med 2022, skriver BBC

Brittiska regeringen uppger att detta kommer leda till omkring 145 00 nya laddstationer per år – vilket skulle innebära en stor ökning jämfört med dagens 25 000 existerande laddstationer. Storbritannien har dessutom sedan tidigare beslutat att förbjuda försäljning av bensin- och dieselbilar vid 2030.

Kritiken mot lagen

Men den nya lagen möter en del kritik från oppositionspartiet Labour, som menar att det inte tas någon hänsyn till de stora geografiska skillnaderna och hur det påverkar laddstationernas tillgänglighet. 

”London och South East har mer offentliga laddpunkter än resten av England och Wales tillsammans. Men inget görs för att ta itu med detta. Inget görs heller för att hjälpa låg- och medelinkomstfamiljer att få råd med elfordon eller investeringar för att bygga de jättefabriker vi behöver”, säger Labour i ett uttalande.

Läs mer:

Studie: Norska elbilar gynnar miljön globalt
Brist på laddstolpar hämmar elbilar