Radar · Djurrätt

Alla djur på djurfristaden omhändertas – bröt mot förbud

Samtliga djur på Gotlands djurfristad kommer att omhändertas efter ett nytt oanmält besök på gården, meddelar länsstyrelsen.

Samtliga djur på Gotlands djurfristad kommer att omhändertas. Det meddelar länsstyrelsen efter ett nytt besök på gården där man upptäckt att den förra föreståndaren fortsatt ta hand om djuren, trots fullständigt djurförbud.

Det var i höstas som länsstyrelsen upptäckte vad man ansåg vara vanvård på djurfristaden på Gotland, där 150 djur, bland annat får, hönor och grisar, tidigare har vistats. I januari belades den dåvarande föreståndaren med ett fullständigt djurförbud och två nya personer anmäldes istället som föreståndare.

Men den före detta föreståndaren verkar ha fortsatt ha hand om djuren fram till nu. Den uppfattningen har iallafall länsstyrelsen efter en oanmäld kontroll på djurfristaden i förra veckan, då man upptäckte att hon åtminstone bott på gården i ett antal dagar, trots sitt fullständiga djurförbud, rapporterar tidningen ATL.

– Hon har brutit mot djurförbudet genom att befinna sig på gården tillräckligt länge för att påverka djurhållningen, säger Sanna Palomaa, landsbygdsdirektör på länsstyrelsen Gotland, till ATL.

I måndags beslutade därför länsstyrelsen att samtliga djur på gården skall omhändertas. Men när omhändertagandet kommer att verkställas är ännu oklart då de nuvarande föreståndarna har begärt inhibition av verkställigheten, vilket innebär man får invänta förvaltningsrättens beslut.

Vad som kommer att ske med djuren efter omhändertagandet, om de kommer att omplaceras eller avlivas, kommer att avgöras av veterinärer. Men länsstyrelsen har varit i kontakt med ett antal gårdar som skulle kunna ta emot djur som bedöms vara lämpliga för omplacering, berättar Sanna Palomaa.

Läs mer: 

Sorg och upprördhet när Gotlands djurfristad lägger ned

Djurrättsrörelsen om Gotlands djurfristad: Tydligt att den inte fungerat

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV