Energi

Vilken typ av klimataktivist är du?

Klimatförändringarna är här för att stanna. Det är den nedslående insikten många gör efter stigande medeltemperaturer, smältande isar, förödande stormar och stora skogsbränder. Trots det är det många som känner att de vill göra något för att bryta trenden, men vi har alla olika strategier. Vilken typ av klimataktivist är du?

Illustration: Malin Bergendal/Syre
Illustration: Malin Bergendal/Syre.

Klimatstrutsen ser farorna komma men är ytterst motvillig till att ändra sina vanor. Hen vägrar att byta ut sin Saab mot något bränslesnålare eller försaka biffen med bearnaisesåsen på  lunchen. När källaren översvämmas av tropiska regnmängder riktas ilskan mot ”“idioterna på Gävle kommun” som inte planerat bättre dagvattensystem. Klimatstrutsen är ingen klimatförnekare, hen tror bara att inget som hen gör längre har någon betydelse. Då är det lättare att sticka ner huvudet i sanden och hoppas att det hela är över snart.

Ploggaren

Illustration: Malin Bergendal/Syre
Illustration: Malin Bergendal/Syre.

Det finns en särskild plats för ploggaren i himlen, det är åtminstone ploggaren själv alldeles övertygad om. Helst ska det vara en plats helt fri från mikroplaster och cancerogena ämnen som pfas. Ploggaren har fått sitt namn från att hen passar på att plocka skräp när hen joggar. Men ploggaren gör så mycket mer i sin strävsamma vardag än att sopsortera. Hen har dragit ned på rött kött, kör bokashi under diskhon, köper enbart ekologiskt på bondens marknad. Hen reser enbart med tåg och tar cykeln till jobbet. (Och jo, det är antingen en svindyr köpenhamncykel eller superlätt med kolfiberram, för är inte en kolfiberram också en koldioxidsänka?). Ploggaren är ytterst klimatmedveten men är övertygad om att envar är sin egen lyckas smed. Verklig förändring måste alltid börja med en förändring av en själv, helst genom meditation och yoga. Ploggaren är ofta en kattfadder.

Högröd och indignerad

Illustration: Malin Bergendal/Syre
Illustration: Malin Bergendal/Syre.

Ingen kan knyta näven i fickan som en högröd och indignerad. “Fattar ni inte att klimatförändringarna kommer att fucka upp era barns liv”, skriver högröd och indignerad under klimatförnekarnas uppdateringar på sociala medier. En högröd och indignerads blodtryck följer i exakt samklang med jordens uppvärmning. Om inte Parisavtalets mål nås är en stroke oundviklig. Hens värsta fiende är inte petroleumbranschen eller kinesiska kolkraftverk. Är det något en högröd och indignerad hatar så är det klimatstrutsens uppgivenhet och defaitism. Det är lätt att göra sig lustig på en högröd och indignerads bekostnad men samtidigt är hen hela miljörörelsens kraftverk. Hen är lägerelden som alla andra klimataktivister kan värma sina frusna trädkramarhänder på.

Klimathelgonet 

Illustration: Malin Bergendal/Syre
Illustration: Malin Bergendal/Syre.

Man kan på många sätt kalla Greta Thunberg för vår tids heliga Birgitta. Många är de oroliga själar som har låtit sig inspireras av klimathelgonet Greta till att skolstrejka för klimatet. “Lyssna på vetenskapen” och “shame on you” hörs under högmässan på fredagarna, som har blivit samlingsplats för lika stora delar ungdomlig entusiasm som selfieögonblick. Inte bara ska engagemanget för miljön upplevas på plats kollektivt, den ska också förevigas, när det egna varumärket byggs en plattform i taget. Det går inte att debattera med ett klimathelgon, hen har redan vunnit i kraft av sin moraliska överlägsenhet. Klimathelgon är fixerade vid framtiden och särskilt vid specifika årtal som 2030 och 2050, så pass mycket att många nästan helt försakar nuet och är till synes likgiltiga inför saker som klädsel, utseende och ägodelar. Trots att de kämpar för jordens överlevnad verkar klimathelgonen redan ha tagit ut förlusten i förskott. Eller hur ska man annars tolka de gula gummistövlarna många bär inför kommande höjningar av havsytans nivåer?

Klimatrebellen

Illustration: Malin Bergendal/Syre
Illustration: Malin Bergendal/Syre.

Klimatrebellen är avant garde. Det är hen som bryter barriärerna och flyttar fram positionerna för vårt klimatmedvetande genom sina konstnärliga aktioner. Klimatrebeller vill ha vår respekt. Det är därför de klär ut sig till isbjörnar för att hindra flygplanen på Sturup. Eller bygger fågelbo på Miljödepartementet i Köpenhamn utklädda till lärkor. Det finns dock vissa stråk av masochism hos en klimatrebell eller åtminstone en fäbless för bondage. Klimatrebellen gillar att kedja fast sig vid skogsmaskiner för att sedan låta sig plågas av polisen. En klimatrebell är besviken på politikernas senfärdighet i klimatfrågan och skriker efter handling. Det är därför hen vill ta saken i egna händer. Klimatrebellen hoppar gärna av ekorrhjulet och ger upp jobbet som mellanchef för att syssla med aktivism på heltid. Bakom varje lyckad klimatrebell står en stark partner med heltidsjobb eller ett väntande arv.

Läs mer om Cop26:

Åsa Romson: ”Klimatkonferenserna gav mig energi som miljöminister”

Klimataktivisterna laddar för Cop26

Greta Thunberg befarar nytt bakslag på klimattoppmötet

Klimatsatsningar äts upp av subventioner för 30 miljarder: ”Hindren är politiska”

Lyckligt slut eller domedag – vad säger forskarna om klimatkrisen?

Karin Lexén inför Cop26: ”Akut läge – men det finns hopp”