Radar · Integritet

Tysk koalition vill legalisera cannabis

Om Socialdemokraterna, De gröna och Fria demokrater kan bilda regering i Tyskland lär cannabis bli lagligt där.

Den koalitionsregering som troligtvis kommer styra Tyskland vill legalisera eget bruk av cannabis. I dag är cannabis bara lagligt i Luxemburg, även om användningen är utbredd också i bland annat Nederländerna.

Sedan i september pågår förhandlingar mellan Socialdemokraterna, De gröna och det företagsinriktade partiet Fria demokrater. Nyligen gick representanter från partierna ut med att de arbetar med ett förslag för att ”införa kontrollerad distribution av cannabis till vuxna för rekreationsändamål i licensierade butiker”, rapporterar Deutsche welle.

Rekreationsändamål är användning av cannabis för att till exempel ha kul eller slappna av. Det skiljer sig åt från medicinskt bruk då cannabis används bland annat mot smärta eller för att öka vikten hos cancerpatienter.

För en månad sedan blev Luxemburg det första landet i Europa att legalisera cannabis som används för rekreation. Där är det även lagligt att odla cannabis.

I Nederländerna, som är känt för sina coffeshops, är cannabis enbart avkriminaliserat, vilket betyder att du som privatperson inte straffas om du röker cannabis eller har en mindre mängd på dig. Även i bland annat Portugal och Tjeckien är mindre mängder droger avkriminaliserade. Istället för straff kan du få stöd och behandling.

Miljöpartiet och Fria demokrater har krävt kontrollerad legalisering av cannabis i flera år. Inget av partiernas representanter kommenterade ifall de även ville att odling av cannabis skulle bli lagligt.

Läs mer:

Luxemburg vill legalisera odling och cannabis för privat bruk

Grönt stöd för laglig cannabis i Finland

Nu utreds om cannabis kan tillåtas i sporten