Radar · Integritet

Nu utreds om cannabis kan tillåtas i sporten

Efter att sprintern Sha'Carri Richardson stängdes av utreder nu Internationella antidopningsorganisationen Wada om cannabis ska räknas som doping.

Den amerikanska sprintern Sha’Carri Richardson rökte cannabis för att hantera sin mammas död. Det ledde till att hon stängdes av och missade OS. Men nu ska det utredas om cannabis kan tas bort från listan med förbjudna preparat i idrotten.

En vecka efter att Sha’Carri Richardsons biologiska mamma hade dött tävlade hon i USA för att komma med i OS i Tokyo. Hon vann och har tidigare i år sprungit som sjätte snabbaste i historien, rapporterar BBC.

Men därefter testades hon positivt för cannabis. Hon stängdes av och missade de olympiska spelen.

Sha’Carri Richardson erkände att hon rökt cannabis för att hantera sin mammas död. Det har lett till en våg av sympatier. Därför ska nu Internationella antidopningsorganisationen Wada utreda om cannabis verkligen har någon effekt på idrottsprestationen eller om det kan tas bort från listan med förbjudna preparat.

Den vetenskapliga genomgången påbörjas nästa år, uppger den Internationella antidopningsorganisationen Wada.

För närvarande blir idrottare avstängda upp till fyra år om de testas positivt för cannabis, men det kan reduceras till tre månader om idrottaren kan visa att hen inte tog drogen i syfte att prestera bättre i sporten.