Radar · Integritet

Luxemburg vill legalisera odling och bruk av cannabis för privat bruk

Luxemburgs regering vill göra odling och eget bruk av cannabis lagligt.

Luxemburg kan bli först i Europa med att legalisera odling och bruk av cannabis för privat bruk. Regeringen hoppas att reformen ska minska den illegala handeln.

Det är inte en ny idé som lagstiftarna i Luxemburg kommer med. För två år sedan uppmanade landets hälsominister grannländerna i EU att lätta på lagarna kring cannabis, samtidigt som en plan lades upp för en legalisering.

– Den här drogpolitiken som vi har haft de senaste 50 åren har inte fungerat. Förbud gör bara att allt blir mer spännande för ungdomar. Jag hoppas att vi alla kan bli mer öppensinnade gentemot droger, sade hälsoministern Etienne Schneider till Politico.

Fyra plantor

Det nya förslaget vill tillåta invånare som har fyllt 18 år att köpa och odla cannabis för eget bruk. Det ska bli tillåtet för varje hushåll att odla fyra plantor, och frön ska kunna köpas fritt oavsett hur mycket av det psykoaktiva ämnet tetrahydrocannabinol (THC) den färdiga växten kommer att innehålla, rapporterar The Guardian.

När lagarna förändras kommer också straffen att mildras kring drogbruket, bland annat kommer böterna att minska för att bära och transportera under 3 gram av cannabis. Allt över 3 gram kommer dock fortsatt att betraktas som avsett för langning, det vill säga inte för eget bruk, med höga böter som följd.

– Jag har aldrig rökt själv, men jag tycker det är en bra idé, säger Victoria i Luxemburg stad, till Sveriges radio.

Tanken är att avkriminaliseringen av cannabis för eget bruk ska vara ett första steg mot en mer reglerad narkotikamarknad, för att hålla folk borta från den illegala marknaden. Det finns också planer för statligt reglerad produktion och distribution för att garantera kvalité och säkra inkomster som ska gå till förebyggande arbete, utbildning och vård inom det breda spektrat av missbruk och narkotikaberoende.

Avregleringar i flera länder

Luxemburg är ett av de länder som nu har börjat omvärdera sin syn på cannabis. Kanada, Uruguay och 11 stater i USA har börjat att lätta på lagstiftningen. Nederländerna, som annars är det land i Europa som är mest förknippat med cannabisbruk, har en mer komplex syn på lagstiftningen. Där är användning för eget bruk, distribution och handel fortfarande förbjudet i lag, men den efterlevs inte fullt ut.

Läs mer här:

”Historiskt” kongressbeslut att avkriminalisera cannabis i USA

Italien kan bli först i EU att legalisera cannabis

Grönt stöd för laglig cannabis i Finland

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV