Radar · Integritet

Italien kan bli först i EU att legalisera cannabis 

I Italien har en kampanj, från mitten av september, samlat in drygt en halv miljon namn till stöd för att folkomrösta om att legalisera cannabis.

I Italien har en kampanj samlat in över en halv miljon namn till stöd för att folkomrösta om att legalisera cannabis. Troligtvis leder det till en folkomröstning i början av nästa år, rapporterar Reuters.

I början av september antog italienska underhusets justitieutskott ett förslag att tillåta hemodling av högst fyra cannabisplantor. Syftet är att möjliggöra bland annat terapeutisk och medicinsk användning. Men reformen innebär samtidigt att straffen för smuggling och försäljning skärps från högst sex till högst tio års fängelse, rapporterar italienska nyhetsbyrån Ansa.

I dag är användning och innehav av mindre mängder cannabis avkriminaliserat och användning i medicinskt syfte tillåten, men att odla och sälja drogen är olagligt.

Initiativtagarna bakom kampanjen argumenterar för att cannabisindustrin kan ge flera arbetstillfällen och nya skatteintäkter för staten.

Framgångsrik namninsamling

I Italien krävs minst 500 000 namnunderskrifter för att få till stånd en folkomröstning. Under en vecka samlade cannabiskampanjen in en halv miljon namnunderskrifter för att även tillåta odling och försäljning.

”Detta är ett extraordinärt resultat, men inte förvånande”, uppger initiativtagarna till Reuters, ”mobiliseringshastigheten bekräftar önskan om en förändring för cannabis”.

För att vara på den säkra sidan uppmanar de fler medborgare att skriva på före månadens slut. Därefter kommer antalet underskrifter att granskas. Om förslaget godkänns beslutar presidenten om datum för en folkomröstning, rapporterar nyhetsbyrån. Skulle italienarna rösta för förslaget kan Italien bli först i EU att legalisera cannabis.

En annan kampanj till stöd för att folkomrösta om legalisering av dödshjälp, som inleddes före cannabiskampanjen, har samlat över 900 000 underskrifter, rapporterar Reuters.