Radar · Basinkomst

Veckan för basinkomst startar – men framstående aktivist hoppar av

Undet basinkomstveckan genomförs bland annat två manifestationer för basinkomst, en i Stockholm och en i Malmö.

Nu börjar basinkomstveckan som bjuder på aktiviteter för alla som är intresserade av basinkomst, även kallat medborgarlön. Men Christian Engström, tidigare EU-ledamot för Piratpartiet och en av Sveriges främsta basinkomstförespråkare, kommer inte delta. ”Jag har i princip lagt ner mitt engagemang i basinkomst”, säger han.

Från och med måndagen 20 september och en vecka framåt inträffar basinkomstveckan – en vecka där basinkomst uppmärksammas på platser över hela världen.

I Sverige kommer det att genomföras två manifestationer. Den ena, som arrangeras av Basinkomstpartiet, är på Sergels torg i Stockholm på lördag. Den andra genomförs på Gustav Adolfs torg i Malmö på söndagen och arrangeras av föreningen Bien Sverige, som står för Basic income earth network. De anordnar också en after work den 23 september samt ett digitalt webbinarium någon gång under veckan.

På nätet arrangeras även ett ”Luncha med Fi”-samtal kring basinkomst som ska sändas i sociala medier, uppger Feministiskt initiativ. Piratpartiet å andra sidan håller en live-streamad frågestund på Instagram med sin partiledare och under veckan publicerar de lite texter på sin hemsida där de förklarar varför de förordar någon form av basinkomst. En annan digital händelse är UBI for alls digitala utlottning av ett års basinkomst den 20 september, som Syre har skrivit om tidigare.

En av de främsta basinkomst-aktivisterna hoppar av

Det är några av sakerna som händer under veckan. Men en som inte kommer delta är Christian Engström, tidigare EU-ledamot för Piratpartiet, och en av dem i Sverige som drivit frågan om basinkomst mest. Han har lagt ned sitt engagemang i basinkomst helt.

– Jag orkar inte banka huvudet i väggen längre, säger han.

Christian Engström har tidigare räknat på hur mycket det skulle kosta att finansiera en basinkomst, och för några månader sedan presenterade han en ny modell. Den innebar att alla personer under en viss inkomstnivå skulle få 10 000 kronor efter skatt om de var ensamstående, samt mer till den som försörjer barn.

– Jag hade hoppats att den modellen kunde tjäna som underlag för en seriös diskussion. Men när jag presenterade den på Facebook visade det sig att de flesta ”anhängarna” till basinkomst bara var intresserade av att klaga på att miljonärer och höginkomsttagare inte fick lika mycket pengar som fattiga. Har man den ingången, att alla ska få gratis pengar vare sig de behöver det eller inte, då är basinkomst bara en helt verklighetsfrämmande flumidé. Och då är idén politiskt stendöd, och inte värd att lägga mer tid på i nuläget, säger han.

Många menar ju att en basinkomst som bara skulle gå till fattiga skulle vara mer stigmatiserande än en basinkomst som gick till alla, hur tänker du kring det?

– Det är inte alls nödvändigt att det skulle bli mer stigmatiserande. Försörjningsstödet är avsiktligt konstruerat att vara stigmatiserande genom att socialsekreterare kontrollerar detaljer i ditt privatliv och gör hembesök för att se om du inte har något att sälja i lägenheten. Ingen tycker att det är stigmatiserande att låginkomsttagare betalar lägre skatt än höginkomsttagare, säger Christian Engström.

Men vissa menar att det visst går att ge basinkomst till alla, bara det att pengarna snurrar runt och plockas tillbaka från dem med högre inkomster genom högre skatter, hur tänker du kring det? 

– Det blir så vansinnigt hög skatt så det blir politiskt omöjligt, säger Christian Engström, som dock inte vill säga att han aldrig mer någonsin kommer engagera sig i basinkomst igen.

– Allt kan hända i världen. Det är det som gör den så fantastisk! säger han.

Läs mer:

Hon vann basinkomst i ett år – snart sker ny utlottning (Syre 6/9-2021)

Vad är basinkomst eller medborgarlön? Här är grunderna (Syre 25/3-2021)

Sex förslag: Så skulle en basinkomst kunna se ut i Sverige (Syre 21/4-2021)

En vecka för basinkomst över hela världen: ”Det växer globalt” (Syre 21/4-2021)