Radar · Inrikes

Migrationsverket startar process för lokalanställda i Afghanistan

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) kan vänta sig kritiska frågor i riksdagens utskott i dag.

Migrationsverket har nu inlett en process för att ta emot 41 lokalanställda afghaner plus anhöriga från ambassaden i Kabul.

Den osäkra faktorn nu är att få ut dessa personer till flygplatsen, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik till TT.

– Det är ju den stora saken, kommer man fram, så fixar vi resten, säger han.
Den militära delen av flygplatsen kontrolleras helt av amerikanerna, men det är samma landningsbana som för den civila delen av flygplatsen. Talibanerna kontrollerar vilka som får komma ut på flygplatsen.

Migrationsverket har förberett i Sverige för hanteringen av de lokalanställda samt i ytterligare ett land.

Bättre grejer

–Vi har ett annat ställe också där det finns personal från oss men jag vill inte säga var det är men vi behöver det, för vi kan inte vara i Afghanistan länge, det är väl några minuter eller nån timme det handlar om, säger Ribbenvik.

Det är av logistiska skäl. Herkulesplanen som planerar att ta ut personerna från Kabul flyger dit och där man byter till flera andra plan, enligt Ribbenvik.

– Om man är ute ur Afghanistan så har vi mycket bättre grejer för att göra resten.

De 41 personerna plus deras anhöriga prövas enligt kvotsystemet. Några individuella asylansökningarna handlar det inte om. Däremot prövar Migrationsverket asylskälen och Säpo gör en säkerhetsprövning.

Snabb process

Migrationsverket har redan kontaktat kommuner som kommer att beröras för bosättning av personerna.

– Normalt är detta en process som tar ganska lång tid men som nu komprimeras till timmar och dagar, säger Ribbenvik.

De 300 personer som Försvarsmakten har tagit fram en lista på handlar om personer som var anställda av Försvarsmakten fram till 2014. De har Migrationsverket inte fått några närmare uppgifter om ännu men Ribbenvik tror att listan är osäker.

Oklart antal

–Jag tror inte att den siffran är aktuell, jag kan inte bedöma det. Men de var ju i Mazar-e Sharif, de kanske inte ens är i Kabul. De får ju ta sig dit själva, vi har ingen personal på marken som vi hade 2014, säger han.

Exakt hur många personer det i slutändan kan handla om när de 41 personerna ska ta med sina anhöriga och de 300 som Försvarsmakten tagit fram plus deras anhöriga, vill Mikael Ribbenvik inte säga.

– Jag kan ju säga att vi tar ju höjd för mycket mer än vad jag tror det kommer att bli. Det är bättre att ta i.

Han framhåller att det just nu finns ett fönster som möjliggör evakuering. Sen kommer det att stängas och processen fortsätta på ett annat sätt.

Svår kontakt

–Det lönar sig inte att jaga på för att vara först på plats. Tyskarna var inne i går och fick med sig sju personer. Australien hade ett stort plan och fick med 26 personer. Nederländerna noll personer. Det känns som att alla trycker på för att komma in, men man måste också ha förutsättningarna för att få kontakt med personerna, säger Ribbenvik.

Han informerade på torsdagen socialförsäkringsutskottet om arbetet med att få ut de lokalanställda.

Även migrationsminister Morgan Johansson var kallad till utskottet.

Moderaterna är kritiska till regeringens hantering.

Moderaterna vill bland annat reda ut vilka åtgärder regeringen vidtog innan talibanerna intog Kabul i söndags.

Oppositionen har kritiserat regeringen för saktfärdighet. Framförallt M och KD har särskilt retat upp sig på uttalanden från Morgan Johansson veckan innan läget blev akut i Kabul.

Efter socialförsäkringsutskottets möte sammanträder även försvarsutskottet och utrikesutskottet. Dit kommer försvarsminister Peter Hultqvist (S), företrädare för Försvarsmakten och den militära underrättelsetjänsten. De ska informera om händelseutvecklingen i Afghanistan.

Läs mer:
Afghanistan: Historiska distriktet tänker göra motstånd – Ahmad Massoud vädjar till afghaner
Hotas av utvisning till Afghanistan: ”Jag trodde mardrömmen var över”
Opium göder konflikten i Afghanistan