Zoom

Andreas Sidkvist om kampen mot covid-vaccin: ”Vissa ser mig som hjälte, andra som galen”

Andreas Sidkvist menar att han har blivit för utsatt för hans åsikter om att inte vaccinera sig, någonting han pekar på som en rättighet.

Han gick från att vara en hyllad och prisbelönt kämpe för ett grönt och hållbart resande till att bli persona non grata som vaccinmotståndare. Han uppmanade människor att inte vaccinera sig och att förstöra information från Folkhälsomyndigheten. Men Andreas Sidkvist, personen bakom kampanjen Kavla ner, ser sig snarare som vänsterintellektuell och samhällskritiker.

I fjol, ett par månader efter att pandemin brutit ut, vann Andreas Sidkvist Naturvårdsverkets Miljömålspris som en av årets inspiratörer för sitt arbete om att ta tåget på semestern. Han var då en av huvudpersonerna bakom Facebookgruppen Tågsemester och kommunikationsbolaget Kadunk. Han hade också haft uppdrag åt bland annat Hyresgästföreningen, Linköpings universitet, SVT och Region Stockholm.

Men efter en artikel i Aftonbladet tidigare i år, där det framkom att han var en av grundarna bakom kampanjen Kavla ner, ändrades tonläget snabbt.

Kavla ner är en grupp som beskriver sig själva som ”engagerade medborgare som är bekymrade över den auktoritära utveckling vi ser med mer eller mindre tvingande massvaccinering som en oroväckande del”, en inställning som under pandemin fått fäste över hela världen.

Kritiken blev hård. Bland annat sa Lars Lindblad, tidigare gruppledare för Moderaterna i riksdagen, att Sidkvists argumentation var ”direkt samhällsfarlig” och uppmanade offentliga uppdragsgivare som anlitade hans PR-bolag Kadunk att bannlysa honom.

Sidkvist själv antyder till Syre att han av den andra delägaren tvingades ta time-out från sitt företag på ett sätt han menar är “kriminellt”.

Därefter har tidningen ETC har bland annat kopplat honom till högerextrema grupperingar.

Efter att ha förlorat sina uppdragsgivare till följd av uppmärksamheten och sitt ställningstagande har han börjat planera en pengainsamling för att kunna fortsätta sitt engagemang.

Att han skulle vara högerextrem, eller ha kopplingar dit, menar han själv är helt befängt. Han säger att han alltid har varit vänster, och gått i många demonstrationer.

– Man försöker brunsmeta alla som är kritiska. Det sker på ett liknande sätt över hela världen, med en skillnad i Sydamerika. Där kallar man de kritiska istället för vänsterextrema, för det är det värsta man kan vara där. Alla som är kritiska försöker man avfärda som antivaxxare, högerextremister och galningar, säger Andreas Sidkvist och poängterar att han upplever det som ett pågående krig.

– Alla som ifrågasätter smutskastas, ifrågasätts och tystas ner. Du ska sluta upp med det här, och alla som inte gör det är förrädare och ska hängas ut, säger han och menar att det sker i alla led.

– Det som är skrämmande är att vänstern är så jävla korkad.

Sidkvist menar att vaccinen dödar fler än de räddar
Sidkvist menar att vaccinen dödar fler än de räddar. Foto: Lynne Sladky/AP/TT

Tvivlar på fakta

Sidkvists engagemang började i samband med de första restriktionerna i Sverige som trädde i kraft i slutet av mars 2020. Han berättar att det var då han började att tvivla på den fakta som kom ut om pandemin.

FB-gruppen Tågsemester hade planerat ett stort evenemang i slutet av mars, men ett par dagar innan infördes de första restriktionerna för publik. Så eventet behövde ställas in.

– Då fick jag tid att tänka och blev engagerad av den anledningen. Först tänkte jag att om det är så farligt, varför låter man då folk resa. Sedan insåg jag att det inte var så farligt.

När den kände PR-konsulten Micael Bindefelds kampanj Kavla upp lanserades hade Sidkvist just börjat läsa på om vaccination och biverkningar.

– De här vaccinen borde inte ens få kallas vaccin, eftersom de inte bygger på ett vanligt vaccin. Jag insåg att det här är galet, säger han.

Det fanns redan då en Facebookgrupp som hette Kavla ner och Andreas skrev i den för att se om det fanns fler som ville engagera sig i frågan. Efter positiv respons i gruppen köpte han domänen Kavla ner och började arbeta med några personer han fått kontakt med genom Facebook. Till en början var allt helt anonymt då de visste att det var kontroversiellt och inte ville att det skulle resultera i personangrepp.

“Bagatelliserande”

Sidkvist hänvisar flera gånger till pandemin som en förkylning, men poängterar samtidigt att många uppfattar det som ett bagatelliserande uttryck.

– Man kan säga luftvägsinfektion, men det är samma sak, säger han.

Som argument hänvisar Sidkvist bland annat till den svenska Harvardprofessorn Martin Kulldorff, som bland annat har förespråkat att låta covid-19 spridas i lågriskgrupper för att på så sätt skapa flockimmunitet. Han har även kritiserat nedstängningar samt coronapass, men är positiv till vaccin.

Sidkvist länkar på sin Facebooksida till bland annat tidningar som det nationalistiska Nya Dagbladet, högerextrema och konspiratoriska Nya Tider och starkt högervridna Epoch Times.

– Man har kommit fram till att vaccinerade smittar mer, plus att man kan bli allvarligt sjuk och dö trots att man inte vaccinerats. Det är inte vetenskapligt, säger han och menar att det (vaccinationerna red. anm.) rör sig om ett medicinskt experiment och hänvisar till forskare och studier som mest spridits i alternativa medier.

– De är inte färdigtestade, de är i fas-3 fortfarande. Det är experimentella injektioner, så det är väldigt många osäkra faktorer på det här experimentet som sker på hela mänskligheten i stort sätt. Man framställer det som att massvaccinering är det enda rätta, säger han.

Pfizers fas-3 studie avslutades dock redan i slutet av 2020. Den är villkorligt godkänd, vilket innebär att det finns krav på företaget att sammanställa ytterligare dokumentation som inte funnits med vid godkännandet. Att villkorligt godkänna mediciner eller vaccin är dock inte något speciellt för just coronavaccinen, utan det används ofta när det finns ett stort medicinskt behov.

“Väldigt vilseledande”

Vad är din syn på de dödssiffror som Folkhälsomyndigheten går ut med?

– De är väldigt vilseledande. När man säger att 15 000 har dött med covid så låter det som att de har dött på grund av covid-19. Men de har dött med covid, de kan ha dött av precis vad som helst. Det är multisjuka, 70 procent är inneliggande på omvårdnadsboende för att de är döende, säger han och kritiserar även coronatesterna.

– Hela testhysterin är också helt ovetenskaplig. Det används bara för att skapa en känsla av att det är väldigt många sjuka och att det är ett väldigt farligt läge.

Vilka vill skapa en känsla av att det är farligt?

– Jag kan bara spekulera. Men det är de som tjänar på att hela jordens befolkning ska gå med på att använda ett ofärdigt vaccin. Det är så jävla galet alltihop. Dels läkemedelsindustrin, de är korrupta, och WHO var korrupta redan när svininfluensan kom, säger han och pekar på Bill Gates, med Bill och Melinda Gates Foundation som är största finansiärer av WHO tillsammans med andra lobbyorganisationer.

– Deras mål är att hela världen ska vaccineras, de tjänar grova pengar på detta, säger han.

Vaccinmotståndare i Frankrike demonstrerar mot vaccinpass i Augusti
Vaccinmotståndare i Frankrike demonstrerar mot vaccinpass i Augusti. Foto: Adrienne Surprenant/AP/TT

Världsomfattande

Liknande argument mot vaccinet är återkommande över hela världen – att pandemin används för att tillskansa sig antingen politisk eller ekonomisk makt. I Tyskland argumenterar en Alternativ för Tyskland (AfD)-supporter att “covid är någonting som uppfanns av en internationell finansiell maffia”, rapporterar NDTV. Att Bill Gates skulle ligga bakom pandemin, eller i alla fall nyttja den för egna intressen, är även det en vitt spridd konspirationsteori.

Sedan starten av pandemin har det ryktas om att Bill Gates och Anthony Fauci, en av de främsta smittskyddsexperterna i USA, tillsammans ska ha skapat pandemin för att med hjälp av vaccinet plantera mikrochip i människor, vilket nyhetsbyrån Reuters har rapporterat om.

Under den senaste tiden har protester mot bland annat coronapass, restriktioner och vaccination skett i bland annat Australien, Tyskland, Frankrike, USA och Italien.

Trots att majoriteten av restriktionerna nu har släppts menar han att det fortfarande finns hot och att Kavla ner kommer att fortsätta.

– Jag ser hotet med tvångsvaccinering som lika stort fortfarande. Påtryckningarna finns kvar. De säger att vi öppnar upp, men är du inte vaccinerad ska du undvika allmänna platser, säger han och kommer även in på coronapass som han ser som en farlig utveckling.

– I vissa kretsar ses jag som någon sorts hjälte. Men de som fortfarande tror på sprutor tycker jag är galen antagligen. Det speglar hela samhället, säger Andreas Sidkvist.

Han har nu för avsikt att anmäla Aftonbladet till medieombudsmannen för den smutskastning som han menar att han och de som stött Kavla ner har utsatts för. Han menar att de utmålas som högerextrema, farliga och kriminella konspirationsteoretiker.

Läs mer: 

Miljökämpe bakom antivaccinationskampanj

Bruna och konspiratoriska tankar växer i de gröna rörelserna – ”Min gröna värld krackelerade”

Facebook stoppar antivaxxare

Fakta: Fyra frågor om vaccinerna

Är vaccinerna godkända? 
De vacciner som är godkända i Sverige och EU är villkorligt godkända vilket innebär att det finns krav på företaget att sammanställa ytterligare dokumentation som inte funnits med vid godkännandet. Detta är ett vanligt tillvägagångssätt när nya mediciner eller vaccin tas fram.
Myndigheterna har gjort bedömningen att det finns tillräckligt med belägg för att vaccinerna är effektiva och har en acceptabel säkerhetsprofil, samt att tillverkningsprocessen uppfyller de krav som ställs.
Det man begär in i efterhand kan till exempel vara ytterligare data om tillverkningsprocessen eller slutliga rapporter från de kliniska studierna.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Kan man bli smittad av covid-19 trots att man fått vaccin?
Det finns en risk att bli smittad även efter en vaccination. Skyddseffekten efter två doser bedöms i vaccinstudier vara hög, men som vid all vaccination kan inte fullständigt skydd garanteras.
Källa: Läkemedelsverket
Kan man smitta andra trots att man är vaccinerad?
Det kan finnas en viss risk att du kan bli sjuk trots vaccinationen och därmed smitta andra, även om du själv inte utvecklar några symtom. Enligt Folkhälsomyndigheten är det mycket liten risk att någon som är vaccinerad för smittan vidare.
Källor: Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket
 Hur många har dött?
Nästan 15 000 personer dött med corona i Sverige och nästan 4,9 miljoner globalt. Av de som behöver intensivvårdas i dag är 90 procent ovaccinerade. 1,5 miljoner i Sverige av de som rekommenderas att vaccinera sig har ännu inte gjort det.
Källa: Folkhälsomyndigheten, Johns Hopkins University och SKR

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV