Radar · Arbetskritik

Nu kan inte chefen ringa utanför arbetstid i Portugal

Folk njuter av ledigheten på en gata i Lissabon.

Portugal förbjuder företag från att kontakta sina anställda utanför arbetstiderna. Den nya lagen kommer som ett sätt att försöka reglera distansarbete under coronapandemin. Men det slutar inte där, arbetsgivarna måste även betala delar av elräkningen för anställda.

Många som arbetar hemifrån har svårt att skilja på arbetstid och ledig tid eftersom ens hem också är ens arbetsplats. Dessutom har kostnaderna för gas och el skjutit i höjden. Den nya lagen, som kommer på ett initiativ från den vänsterledda regeringen i Portugal, ska försöka reglera arbetsdagen och helga fritiden.

Landet har haft hårda nedstängningar av samhället under pandemin och många har tvingats att arbeta hemifrån, utan kompensation från arbetsgivare, rapporterar The New York times.

Nödsamtal är ok

Företag som kontaktar sina anställda utanför arbetstiderna kan råka ut för böter. Nödsamtal är dock tillåtna. Lagen stipulerar vidare att alla anställda har rätt att besöka sin arbetsplats åtminstone en gång varannan månad för att möta sina arbetsledare och kollegor för att undvika extrem isolering.

Portugal har länge försökt att locka till sig utländska personer som vill arbeta på distans från landet, en växande grupp av ofta kreativa arbetstagare och frilansare som brukar kallas för digitala nomader. De nya lagarna skulle göra det mer attraktivt att arbeta från Portugal, menar Ana Mendes Godinho, som är arbetsminister.

– Vi anser att Portugal är en av de bästa platserna i världen för de här digitala nomaderna och distansarbetarna att bo på. Vi vill locka dem till Portugal, sade hon vid en presskonferens tidigare denna månad, rapporterar The New York times.

Lär mer på Syre:

Nyval i Portugal i januari

Basinkomst för världen – konferens i Portugal

medborgarskap delas ut i Portugal under coronakrisen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV