Radar · Migration

Medborgarskap delas ut i Portugal under coronakrisen

Den portugisiske presidenten Marcelo Rebelo de Sousa håller videokonferens.

Alla flyktingar som befinner sig i en process för att bli medborgare i Portugal kommer under pandemin beviljas medborgarskap. Anledningen är att ingen ska lämnas utanför trygghetssystemen – alla ska ha rätt till sjukvård, rapporterar Euronews.

Människor som sökt medborgarskap i Portugal men ännu inte fått svar på sina ansökningar kommer under coronapandemin beviljas medborgarskap. Portugal är ett av de länder i EU som oftast ställer upp och tar gemensamt ansvar för skyddsbehövande som exempelvis räddas ur Medelhavet. Landet har en i EU-mått mätt generös flyktingpolitik. I Portugal har i skrivande stund nära 200 personer dött.

Polisen i Portugal har i städerna Lissabon och Porto fått utökade resurser att övervaka medborgare med bland annat drönare, i ett försök att stoppa smittspridningen. Beslutet om att flyktingar under coronapendemin ska kunna omfattas av samma skyddssystem som portugiser anses vara en plikt, enligt Eduardo Cabrita, landets inrikesminister.

– Det är viktigt att garantera de allra svagastes rättigheter, som i fallet med immigranter, sa han enligt Euronews.

– Det är ett samhälles solidariska plikt att i kristider försäkra sig om att immigrantmedborgare har tillgång till sjukvård och sociala trygghetssystem, förklarade han vidare.

Richard Danziger, regional chef för FN:s flyktingorgan UNHCR i Portugal, applåderade beskedet. Bara för att någon inte fått sin ansökan behandlad ännu ska personen inte stå utan rättigheter, menar FN:s regionala chef.