Radar · Basinkomst

Hundratals demonstrerade för basinkomst i Sydafrika

I bland annat Gqeberha, en av de fattigaste städerna i Sydafrika, protesterade folk mot regeringens planerade åtstramningar.

Den 11 november protesterade människor på flera platser i Sydafrika. Många krävde basinkomst, även kallat medborgarlön. Vissa ville även ha en klimatreform och att de rikas ska beskattas.

Demonstrationerna ägde rum i samband med att finansministern presenterade den kommande budgeten, som innehåller flera åstramningar. Demonstranterna vill att Sydafrika inför en basinkomst på 1 500 sydafrikanska rand (motsvarande drygt 860 kronor) i månaden och att den ges till alla arbetslösa i åldern 18 till 59 år, rapporterar nättidningen IOL.

De som stod bakom protesterna som genomfördes på flera platser i Sydafrika, var hälsoarbetare och människorättsorganisationer, som samlats under en koalition som kallar sig Cry of the xcluded. Förutom basinkomst kräver de en klimatreform och att de rika ska beskattas, rapporterar den ideella nyhetsbyrån Ground up.

En annan organisation krävde att det nuvarande tillfälliga kontantstödet – som återinfördes i augusti efter en tids uppehåll – ska höjas. I dag ligger det på 350 sydafrikanska rand, ungefär 200 kronor. Organisationerna vill att det ska höjas till åtminstone 624 rand i månaden, vilket är fattigdomsgränsen.

Läs mer:

Aktivister i Sydafrika kräver basinkomst

Vad är basinkomst eller medborgarlön? Här är grunderna