Radar · Politik

Intern v-kritik efter flirt med Lööf – som nobbar Dadgostar

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar kritiseras i det egna partiet för sin vilja att vända sig högerut och regera med Centerpartiet för att få inflytande.

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar möter motstånd i sitt eget parti. Detta efter att ha öppnat för att regera med Centerpartiet. ”Väldigt naivt”, säger avhoppade vänsterpartisten Josefine Sjödahl.

– Det finns inga andra möjligheter. Det krävs fyra partier på våran sida, V, S, MP och C, för att regera landet, sa Nooshi Dadgdostar till Göteborgsposten om att sätta sig i samma regering som c-ledaren Annie Lööf efter valet.

Inför valet 2018 sa dåvarande partiledaren Jonas Sjöstedt att en röst på Vänsterpartiet var garanten för en regering utan borgerliga partier. Den nya partiledningen har dragit slutsatsen att samarbete med Centerpartiet krävs för att få inflytande i det politiska landskap som vuxit fram med ett enat högerblock med M, KD, L och SD.

När Nooshi Dadgostar nu öppnar för att gå så långt som att sitta i samma regering som Centerpartiet väcker det reaktioner internt, rapporterar Svenska dagbladet som talat med flera kritiska lokala företrädare.

Josefine Sjödahl, som tidigare ordförande för Vänsterpartiet i Kista, har just lämnat partiet till följd av det hon kallar för ”högerförflyttningen”.

– Centerpartiets ekonomiska politik är extremt höger och jag tycker därför att vad Nooshi säger om att det inte ska ställas ultimativa krav är oroväckande. Det känns väldigt naivt att tro att Vänsterpartiet skulle få inflytande i ett samarbete, säger hon till Svenska dagbladet.

Mindre fokus på jämlikhet

Samtidigt som Vänsterpartiet söker efter vägar till inflytande efter valet håller man på att lägga om sin ekonomiska politik. Partiet tonar ner sitt fokus på jämlik fördelning och ska ägna mer kraft åt det som de anser skapar resurser och jobb. Inte minst betonar Nooshi Dadgostar industrins roll i klimatomställningen, som hon vill stötta med hjälp av stora statliga investeringar i bland annat förnybar energi.

Enligt Nooshi Dadgostar kan just näringspolitiken och viljan till investeringar bli en av de svårare sakerna att komma överens om i ett framtida samarbete.

– Jag häpnar när jag tittar på satsningar som den här regeringen gör, det är ingenting, allt försvinner ut i ineffektiva ägartillskott, säger hon till Göteborgsposten.

Centerledaren Annie Lööf håller dörren stängd för såväl regeringsmedverkan och budgetsamarbete tillsammans med Vänsterpartiet.

– Internt i C finns ett kompakt motstånd mot att sitta i en regering eller budgetsamarbeta tillsammans med V eller SD, säger hon till TT.

Läs mer:

Skiftet i debatten: Jobb, jobb, jobb

Nooshi Dadgostar: ”Vi behöver grön tillväxt”