Radar · Nyheter

Nya studier visar: Vegansk mat minskar risken för hjärtsjukdomar

Minskade risker för hjärt- och kärlsjukdomar med vegansk kost – det visar två nya studier.

Två nya studier visar nu att en växtbaserad kosthållning kan minska riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar, skriver Plantbasednews.

Det är vid det här laget allmänt känt bland en lång rad experter att en växtbaserad kost är ett hållbarare alternativ som bidrar mindre till klimatförändringarna. Flera studier har kunnat visa på det.

Nu kan två nya och långtgående studier lyfta fram andra fördelar med vegansk mat. Resultaten publicerades i amerikanska Journal of the American Heart Association – och syftet var att undersöka kopplingen mellan kosthållning och risken att drabbas av kardiovaskulära sjukdomar, skriver Plantbasednews.

I den ena studien undersökte forskarna 5 000 personer under totalt 32 år som var mellan 18 och 30 år gamla. Ingen av av deltagarna led av någon hjärt- och kärlsjukdom när studien inleddes. Personernas hälsoutvecklingen och kosthållning observerades noggrant. En diet med hög andel näringsriktiga livsmedel gav inte helt oväntat bättre resultat. Samtidigt som fett från köttprodukter och växtbaserade alternativ med lägre kvalitet gav sämre hälsoutveckling. När studien avslutades hade 289 personer drabbats av en hjärt- och kärlsjukdom. Forskarna kunde konstatera att testdeltagarna som hade levt på en växtbaserad och näringstät kost hade en 52 procent lägre risk att bli sjuk i en hjärt- och kärlsjukdom. Detta resultat gällde till och med efter att forskarna uteslutit faktorer som ras och kön.

"Inte förvånad över resultaten"

“Datan som presenteras i den här studien stämmer överens med tidigare studier kring växtbaserad mat, livslängd och metabol hälsa”, säger nutritionisten Kristin Kirkpatrich som pratat med Medical News Today om den ny forskningen.

Och fortsätter:

“Jag är inte förvånad över resultaten, och kanske är det som man borde ta med sig att det aldrig är för sent att börja med en växtbaserad kost.”

I den andra studien undersökte man kopplingen mellan vegansk kost och risken att drabbas av en hjärt- och kärlsjukdom bland äldre kvinnor. Studien inleddes redan 1993 och pågick till 2017. Den undersökte närmare bestämt kvinnor i åldrarna 50 till 79 år. Även här kunde man se samma effekt som i den första studien. De som noggrant följde en växtbaserad kost hade en 17 procent mindre risk att drabbas av hjärtsvikt, och elva procent lägre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

Läs mer: Studie: Vegan bäst för klimatet
Läs mer: Vilka veganska burgare ska man satsa på?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV