Energi · Mat med Jenny

Syre testar 11 veganska burgare: Vilka varumärken ska man satsa på?

I dag finns otalet veganska burgare i matbutikerna.

Grillarna står och klapprar förväntansfullt i förrådet, ivriga att komma ut på grönbete. Syres recensent har testat elva veganska burgare.

Vi som är gamla i gamet minns med nostalgi – och kanske en smula fasa – när den enda veganburgaren på marknaden hette Nutana. Vad som hände sen vet de flesta. Vegomarknaden exploderade. I dag finns fler burgare än vad som får plats i ett test.

Mat med Jenny har besökt tre stora matbutiker inom tre stora kedjor och köpt alla burgare som gått att hitta. Självklart finns det fler varumärken än dessa och så klart är smaken som baken.

Vinnaren i burgertestet är Vegmes BBQ-burgare
Vinnaren i burgertestet är Vegmes BBQ-burgare. Tätt efter hittas Fry's Chicken style, The Oumph burger och Garants Vegan juicy burger. Foto: Montage

Vegme BBQ-burgare – Bäst i test!

Vegme bröt mark med den här sojaburgaren, med ett steg från de klassiska puckarna men utan att bli en burgare med superhjälteprefix. Och för detta belönas den med första pris. Vegme levererar nästan alltid. Mycket fin sojafärs och tjocklek och den typiska rökigheten är fantastiskt rätt.
Betyg: 4,5/5

Fry’s Chicken style-burgare

Fry’s har förvisso en klassisk burgare, men inte i de butiker jag letade. Så jag högg in på den här gamla favoriten som bjuder på lite variation. Krispig panering, mjällt och angenämt innehåll i kycklingstil och fin passform. Ingen behöver äta djurkyckling när det finns sojadito.
Betyg: 4/5

The Oumph burger

Oumphs burgare befinner sig mellan klassisk sojaburgare och den nya generationen. Tack och lov spelar den på rätt planhalva. Den är luftig trots tung färs och har inga obehagliga bismaker. Tvärtom välbalanserad på alla plan och den tar plats i burgerekipaget på ett angenämt sätt.
Betyg: 3,5/5

Garant Juicy vegan burger

Denna svamp- och ärtburgare har profilerat sig som blödande och det kanske roar någon. Inom det lite mer moderna burgerköttsegmentet, är den här bättre än de dyra. Ingen metallisk bismak dröjer sig kvar och den är porös i stället för kompakt. I sin genre är den en vinnare.
Betyg: 3,5/5

I mellanskiktet placerar sig Anammas vegoburgare, Yi-pins tofuburgare och Unconventionals burgare
I mellanskiktet placerar sig Anammas vegoburgare, Yi-pins tofuburgare och Unconventionals burgare. Alla tre fullt dugliga. Foto: Montage

Unconventional

Det här är en lite mer okänd sojaburgare på väg upp och är en typisk mittemellanburgare som gör sitt jobb utan att sticka ut. Den har en grillig karaktär i smaken och man slipper märkliga bismaker. En aning kompakt i konsistensen. Medioker utan att man blir besviken.
Betyg: 3/5

Anamma Vegoburgare

Anamma är varumärket som finns i var persons frys. Billiga och neutrala produkter som inte förargar någon. Sojaburgaren har en lätt grillig ton och pucken är fast utan att bli kompakt. Den har dock en tendens att steka fast i pannan. Epitet som passar denna är ”gångbar i alla lägen”.
Betyg: 3/5

Yi-pin Tofuburgare

Yi-pin producerar tofu. Och det är det som utgör denna burgare. Soja i all ära, men trots formen är tofu en tofu. Den lyckas ändå överraskande bra med sin presentation. En seg yta och ett luftigt inre och en mild, rökig smak. Passar alla som vill ha något annat än en bamsig machopuck i näven.
Betyg: 2,5/5

I bottenskiktet hittas den böniga Beanit Vegoburgare och de köttiga Quorns Vegan ultimate burger, Peas of heavens Burger of heaven och Beyond meats Beyond burger
I bottenskiktet hittas den böniga Beanit Vegoburgare och de köttiga Quorns Vegan ultimate burger, Peas of heavens Burger of heaven och Beyond meats Beyond burger. Foto: Montage

Quorn Vegan ultimate burger

Quorns variant i den trendiga burgerdjungeln låter lite som en Bournefilm. Tyvärr är det inte riktigt lika mycket action. Den har en förnimmelse av det klassiska, fibriga mycoproteinet, även om den i huvudsak är baserat på ärta. Dessvärre lider den av en mysko bismak som tar över. Så, nej.
Betyg: 2/5

Beanit Vegoburgare

Beanits burgare är baserade på finska bondbönor och hur mycket jag än vill att de ska kicka rumpan av de andra jättarna, så funkar sällan bönor i de här sammanhangen. Det blir mosigt och känns aldrig helt genomstekt. Ytan får en trevlig smak men generellt behövs det lite mer kryddning.
Betyg: 2/5

Peas of heaven Burger of heaven 2.0

Peas of heavens ärtburgare har gjort succé på en välkänd restaurangkedja. Det är en tjock och grovt färsig rackare som erbjuder allt en köttätare vill ha. För egen del smakar den som något som göttat sig på samma stekbord som 50 kilo kött och eftersmaken går inte att bli av med.
Betyg: 1,5/5

Beyond meat Burger – Sämst i test!

Denna ärtburgare är en pionjär inom den nya generationens köttlika burgare. Jag förstår vitsen med den och att jag inte är målgrupp. Ur ett objektivt perspektiv är den kanske kul, men den metalliska liksmaken dröjer sig kvar och färsen är så där typiskt grovt och köttigt mald. Förlåt.
Betyg: 1,5/5

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV