Radar · Politik

Högerbudget hotar skogsuppgörelse: ”Överenskommelsen är en helhet”

Karolina Skog, Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson, vill inte svara på om MP står fast vid skogsuppgörelsen från förra veckan om högerbudgeten vinner och pengarna till skydd av skog försvinner.

Uppgörelsen om skogspolitiken är hotad efter bara en vecka. Pengarna till att skydda den fjällskog Miljöpartiet slogs för försvinner om högeroppositionens budget vinner i riksdagen. MP vill i dag inte svara på om man står fast vid uppgörelsen om så blir fallet. ”Helt klart är att överenskommelsen är en helhet”, säger Karolina Skog (MP)

Hela hösten förhandlade regeringen och Centerpartiet om skogspolitiken och förra veckan kom de slutligen överens. För Miljöpartiet är flera av förslagen plågsamma. Nu står det klart att pengarna till skydd av skog, som de gröna pekar på som en framgång, går upp i rök om högerpartiernas budget går igenom. Frågan är om det i så fall finns någon uppgörelse – det är miljöpartisterna i dag svävande om. Miljö– och klimatminister Per Bolund (MP) vill inte svara på frågor och partiets ekonomiskpolitiska talesperson Karolina Skog upprepar att hon inte vill spekulera i vad som händer om regeringens budget förlorar i riksdagen, men tillägger:

– Helt klart är att överenskommelsen är en helhet och att det finns en koppling till budgeten. Man kan inte genomföra de intentioner som finns i skogspropositionen utan att det finns pengar i budgeten, det går inte, säger hon.

En av de stora stridsfrågorna under bataljen mellan C och MP om skogspolitiken gällde ett femtio mil långt bälte av skog längs fjällkedjan. MP ville att staten skulle köpa in skogen och därmed förverkliga skogsutredningens förslag. Centerpartisterna höll emot och istället fick MP igenom att skogen i stor utsträckning ska skyddas genom att skogsägare på frivillig väg avstår avverkning. Men nu riskerar alltså de pengar som regeringen avsatt i budgeten för att kompensera skogsägarna att försvinna.

Högerbudget har chans att vinna

M-KD-SD-budgeten kommer att vinna över regeringens budget i nästa veckas omröstning – om inte både V och C innan dess kan övertygas om att stödja regeringen. I nuläget ser det svårt ut, då V kräver inflytande över regeringens politik för att stödja Magdalena Andersson som statsminister medan C säger blankt nej till att stödja en budget som V varit med och förhandlat om.

Karolina Skog menar att det mest sannolika ändå är att regeringens budget vinner, men vill inte gå närmare in på vad hon bygger den övertygelsen på. Mer villig är hon att prata om hur högeroppositionen agerar. Att de i sitt förslag skjuter till pengar till koldioxidlagring med CCS-teknik, men inte vill skydda skog, menar Skog är svårbegripligt.

– De ser behov av kolsänkor men föredrar dyr teknik som inte finns än framför att använda sig av naturen.

Syre söker företrädare för Centerpartiet.

Läs mer:

Oro i miljörörelsen efter uppgörelse om skogen: ”Upp till bevis”

Högeropposition utmanar regeringsbudget