Radar · Politik

Högeropposition utmanar regeringsbudget

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson intervjuas efter finansutskottets möte i riksdagen.

M, KD och SD har lyckats enas om ett budgetalternativ. Nu måste regeringen ha stöd av både V och C för att vinna riksdagens budgetomröstning. Högerpartierna är bland annat överens om stryka regeringens pengar till skydd av skog.

– Vår budget har just nu fler mandat bakom sig än den budget som regeringen har lagt, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Budgetalternativet från M, KD, och SD omfördelar omkring 20 miljarder kronor jämfört med regeringens budgetproposition.

– Så det är en stor budget som kommer att göra skillnad för många, säger Svantesson.

Högeroppositionens budget innehåller bland annat en inkomstskattesänkning, ett jobbskatteavdrag, bara för de som jobbar för åtta miljarder. Därtill kommer sänkt skatt för pensionärer för fyra miljarder.

Stärker arbetslinjen

Samtidig säger de tre högerpartierna nej till regeringens förslag på skattesänkningar för 9,6 miljarder, som omfattar de som jobbar, pensionärer och personer med a-kassa och sjukpenning.

Däremot accepteras regeringens förslag på sänkt skatt för förtidspensionärer.
Högeroppositionen säger också nej till regeringens utbyggda föräldraledighet, familjeveckan, som nästa år kostar 1,7 miljarder.

– Här finns satsningar på arbetslinjen på ett sätt som regeringens budget inte har, säger KD:s ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed.

I högeroppositionens budgetalternativ finns även mer pengar till rättsväsendet, bland annat en riktad satsning på höjda polislöner på 400 miljoner kronor. Den satsningen ska växa till 1,2 miljarder 2024. Rättsväsendet, inklusive tull och kustbevakning, tillförs 525 miljoner 2022.

Andra förslag är en satsning på övervakningskameror på 300 miljoner och 75 miljoner för att Migrationsverket ska få fler förvarsplatser.

Sänkt bensinskatt

M, KD och SD föreslår till exempel också sänkt bensinskatt med 50 öre från maj nästa år.

Satsningarna finansieras genom att M, KD och SD säger nej till regeringens familjevecka, byggsubventioner, extratjänster och pengar för inköp av skog som ska skyddas.

– Jag tycker att det visar på en oerhörd styrka att lejonparten av oppositionen lyckas komma överens om reformer som är ganska omfattande som tar hänsyn till varje partis behov och intressen, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

– Det inger hopp inför de ännu viktigare förhandlingar som kommer efter valet när vi ska förhandla om ett regeringsunderlag.

Positionsförflyttning i migrationspolitiken

Budgetöverenskommelsen innehåller skrivningar om hur en ny regeringens migrationspolitik ska utformas.

– Här har vi lyckats få både M och KD att gå med på en absolut, strikt miniminivå enligt EU-rätten inom asylpolitiken. Det upplever jag är en positionsförflyttning, säger Åkesson.

Överenskommelsen innebär dessutom att arbetskraftsinvandringen ska begränsas med högre lönekrav. Fler utvisningar ska verkställas och arbetet med illegal invandring prioriteras.

Enligt Åkesson ska samtal nu inledas med M och KD om migrationspolitiken. De ska vara klara innan en eventuell statsministeromröstning i riksdagen efter valet om M-ledaren Ulf Kristersson som statsminister.

Måste säkra C och V

Riksdagen ska den 24 november rösta om budgeten. Högeroppositionens budget stöds av 154 mandat. Regeringen har för närvarande bara säkrat stöd på 116 mandat.

För regeringen gäller det nu att säkra att både C och V röstar för regeringens budget. Det är i dag oklart om de två partierna tänker göra det. M, KD och SD lyckades inte få med sig Liberalerna på sitt budgetalternativ. De hoppade av i sista stund.

Orsaken är, enligt L-ledaren Nyamko Sabuni, att L inte nu vill gå fram ”isolerat” med sänkt bensinskatt när klimatarbetet ”i stället måste accelerera”.

– Vi har haft väldigt bra samtal med L, men de har ändå valt nu i sista stund att inte ställa sig bakom. Men vi har förslag i den här budgeten som kommer från L, säger Elisabeth Svantesson (M).

L tänker rösta på sitt eget budgetförslag. Därmed har L ingen betydelse för om högeroppositionen ska kunna vinna över regeringen.