Radar · Djurrätt

Greta Thunberg anklagas för att leverera ”orättvis” kritik av kinesisk statsmedia 

Greta Thunberg är van vid att reta upp mäktiga nationer.

Greta Thunbergs twitterkonto följs av miljontals människor och att hennes tweets väcker känslor är inte ovanligt. Nu möter hon starka reaktioner efter ett inlägg om Kinas utsläpp, där kinesisk statsmedia är en av de hårdaste kritikerna.

Ett par väl valda ord under ett tal eller på sociala medier och Greta Thunberg har fått världsledare att gå i taket – däribland Brasiliens president Jair Bolsonaro, Rysslands president Vladimir Putin och USAs förre president Donald Trump.

Nu är det Kinesisk media som ilsknat till, efter att klimataktivisten retweetat en CNN-artikel som rör en rapport där Kina för första gången konstateras ha större utsläpp än alla utvecklade länder sammantaget.

”Vi kan inte lösa klimatkrisen om inte Kina drastiskt byter kurs”, skrev Greta Thunberg samtidigt som hon påpekar att hon är medveten om att landet tillverkar en hel del av de produkter vi konsumerar.

”Men det är så klart ingen ursäkt till att förstöra vår framtid och våra nuvarande livsvillkor”, skriver hon.

Ett inlägg som väckt reaktioner. På den hårt censurerade statliga plattformen Weibo kritiseras hon för att ”moraliskt kidnappa Kina” i ett inlägg som nått miljontals användare, enligt den ansedda tankesmedjan Carbon brief, som bevakar klimatförändringarna . Förutom sociala medier är det även den statsägda och inflytelserika tidningen Global Times, som har kritiserat Thunberg – för att ha ”bristande kunskap” och vara ”orättvis”.

Bland annat påpekar tidningen att rapporten inte räknar på de historiska utsläpp som skett av världens industrialiserade länder. Inte heller utsläppen per capita, som fortfarande är lägre i Kina än i en rad utvecklade länder.

Samma dag som den kritiska artikeln publicerades, skrev Greta Thunberg på Twitter:

”Eftersom koldioxid stannar i atmosfären upp till tusen år, måste vi så klart titta på de historiska utsläppen och både utsläppen per capita och befolkningsstorlek. Och utvecklade länder måste leda – så att andra kan höja sin levnadsstandard. Som jag sagt många gånger förut”.

Även Syre lyfte rapporten som Greta Thunberg och CNN citerar och också i svenska sociala medier väckte det reaktioner. ”Det är våra utsläpp det handlar om. Västvärldens produktion av varor är förlagd till Kina så det är vi som ska skämmas och det är vi som måste sätta stopp för det”, är en av alla kommentarer.

Syre har vid flera tillfällen tidigare skrivit om både Kinas utsläpp och problematiken kring de konsumtionsbaserade utsläppen, bland annat här.

Läs merKina störst klimatbov – släpper ut mer växthusgaser än alla rika länder tillsammans

Läs mer: De toppar utsläppsligan i Sverige

Läs mer: Kina storsatsar på kolkraft – trots löfte om koldioxidneutralitet