Radar · Basinkomst

Han deltar i stor konferens om basinkomst med start i morgon

Karl Widerquist är en av flera forskare som deltar i den nordamerikanska basinkomstkonferensen som börjar torsdag den 17 juni.

Över 30 seminarier med flera kända forskare inom basinkomst eller medborgarlön. Plus en filmvisning av dokumentären Inherent good. Det får den som deltar i den nordamerikanska basinkomstkonferensen som startar i morgon, torsdag. Allt sker digitalt och för den som pank går det att delta gratis, i riktig basinkomst-anda.

Hur kan en basinkomst finansieras? Och hur hänger basinkomst ihop med feminism? Det är några av de ämnen som tas upp under den stora basinkomstkonferens som anordnas nu på torsdag den 17 juni till och med fredag den 19 juni.

Torsdagen inleds med bland annat en filmvisning av dokumentären Inherent good, som tar upp det bristande sociala skyddsnätet i USA och där tittaren får möta några personer som varit lyckligt lottade att få basinkomst i ett projekt, vilket Syre skrivit om tidigare.

Därefter följer seminarier från morgon till kväll. Under fredag blir det hela 17 stycken seminarier och på lördagen 14. Flera kända forskare inom basinkomst deltar, bland annat den amerikanska filosofiprofessorn Karl Widerquist och den kanadensiska ekonomiprofessorn Evelyn L Forget.

Priset för att delta är allt från 0 kronor för de som är fattiga till 100 dollar (motsvarande 830 kronor) för de som ”har råd att vara lediga, jobbar för en organisation som har mer än 50 medarbetare, organisationen betalar avgiften eller om du har en relativt hög lön”.

Konferensen sker digitalt, så det är fullt möjligt att vara med från Sverige, om du fixar att vara uppe till ett på natten då de sista seminarierna slutar enligt svensk tid.

Läs mer om basinkomst:

Vad är basinkomst eller medborgarlön? Här är grunderna (Syre 25/3-2021)

Så liknar Kanadas kamp för klimatet en basinkomst (Syre 10/5-2021)

Här har basinkomst införts – Maricá visar vägen (Syre 11/12-2020)

Intressanta utvecklingen: Här kan basinkomst testas i Sverige (Syre 18/4-2021)