Radar · Djurrätt

Kina stoppar köttimport från Storbritannien efter fall av galna kosjukan

En ko kikar ut ur en släpvagn när den tillsammans med nio andra kor anländer till ett slakteri i Wilbur i Washington 2004 för att avlivas, då man misstänker att djuren kommer från en gård med BSE-smitta.

Kina stoppar all import av kött från kor från Storbritannien, enligt beslut från landets tullverk. Detta efter att ett fall av den så kallade galna kosjukan konstaterades på en brittisk farm i september.

Kinas tullverk har beslutat att förbjuda all import av kött från kor under 30 månaders ålder från Storbritannien. Förbudet, som gäller retroaktivt från den 29 september, fattades efter att den så kallade galna kosjukan, BSE, upptäcktes hos ett djur på en farm i Somerset sydvästra England i september. BSE är nära besläktad med den för människor dödliga Creutzfeldt-Jakobs sjukdom.

Även Filippinerna har sedan tidigare förbjudit import av nötkött från Storbritannien.

Kort efter att fallet upptäcktes meddelade brittiska myndigheter att djuret flyttats från gården och att det inte råder ”någon risk för matsäkerheten”.

Under september har även två fall av galna kosjukan rapporterats i Brasilien, varpå flera länder, däribland Kina, stoppat importen av kött från det sydamerikanska landet.

Tidigare utbrott

Kinas importstopp kommer tre år efter att landet återupptagit handeln av kött från kor med Storbritannien. I slutet på 1990-talet införde Kina ett importförbud till följd av ett stort utbrott av BSE i Storbritannien. Flera miljoner kor avlivades under utbrottet. Sedan 1994 beräknas minst 178 människor har mist livet i dödliga Creutzfeldt-Jakobs sjukdom i Storbritannien, flera efter att ha ätit animalier från smittade kor.

– Galna kosjukan är allvarlig eftersom den är dödlig för kor och människor. Men det är bara ett av många allvarliga hot mot folkhälsan som kommer från köttindustrin. Studier visar att köttätande är kopplat till olika cancerformer, hjärtsjukdomar, stroke, diabetes och andra hälsoproblem, och köttproduktionen bidrar avsevärt till klimatförändringarna. Alla borde äta som om deras liv beror på det – för det gör det, säger Elisa Allen, direktör på djurrättsorganisationen Peta, i en kommentar till Plantbasednews.

Läs mer: 

Mitt i klimatkrisen: Svenskt kött ska frälsa världen

Banbrytande studie: Ny länk hittad mellan rött kött och cancer

Kött påverkar hälsan negativt

Svenskarna kluvna till slakt: ”Vi intalar oss att svenska djur har det bättre”

Antibiotikaresistens inom djurhållning: ”Hjälper inte att bara ta bort en del av problemet”