Radar · Nyheter

Banbrytande studie: Ny länk hittad mellan rött kött och cancer

Ny länk hittad mellan rött kött och cancer.

Banbrytande forskning kan nu presentera ett orsakssamband mellan rött kött och cancer – något som tidigare studier inte lyckats med.

Sedan tidigare har Världshälsoorganisationen (WHO) identifierat rött kött som potentiellt cancerogent, då man kunnat se en korrelation mellan konsumtion och utvecklandet av tjock- och ändtarmscancer.

Därefter har flera studier kunnat konstatera att det finns ett sådant samband. Men ingen har kunnat hitta ett orsakssamband – fram tills nu.

En ny studie som publicerats i tidningen Cancer Discovery har nämligen kunnat identifiera en DNA-mutation som kan förklara relationen mellan rött kött och cancer, skriver VegNews.

Omfattande analysarbete

Den här banbrytande forskningen har bedrivits av experter vid Dana-Farber Cancer Institute i Boston i USA. De analyserade DNA från 900 cancerpatienter och hittade då en gemensam mutation hos patienter som konsumerade både processat och oprocessat rött kött innan cancerdiagnosen.

Forskarna kunde se att bland de patienter som hade störst andel av den skadliga mutationen led en 47 procent större risk att dö än de patienter som hade en låg andel.

Studien ger nu nytt hopp till kampen mot tjock- och ändtarmscancer, och kan leda till att man upptäcker cancern i ett betydligt tidigare skede.