Radar · Inrikes

Nazister ”firade” högtid med prickskytte – sköt på porträtt av politiker

Medlemmar ur nazistiska Nordiska motståndsrörelsen firade nationaldagen genom att skjuta prick på porträtt av politiska motståndare och så kallade "folkförrädare".

Prickskytte på porträtt av politiker, journalister och personer med judisk anknytning. Så firade nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) nationaldagen. ”Det måste tas på allvar”, säger Centerledaren Annie Lööf till tidningen Expo.

Nationaldagsfirandet, arrangerat av Nordiska motståndsrörelsens lokala gren för Blekinge och Skåne, ”näste 3” även kallat, genomfördes på en gård i norra Skåne.

Bland aktiviteterna som erbjöds deltagarna fanns prickskytte med luftgevär. Det var dock inte ordinära måltavlor man siktade på. Istället hade man satt upp människoporträtt på skottavlan: Journalister, partiledare, personer med judisk anknytning – människor som NMR betraktar som politiska motståndare eller så kallade ”folkförrädare”.

Lööf: "Inte första gången"

Partiledarna som fanns representerade på skottavlan utgjordes av statsminister Stefan Löfven (S), Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD) och Annie Lööf (C).

Sedan prickskyttet blev känt, först rapporterat av tidningen Expo, har aktiviteten möts av starka reaktioner och fördömanden, bland annat från Annie Lööf.

”Hat, hot, trakasserier och våld mot förtroendevalda, journalister och minoriteter är övergrepp både mot vår öppna demokrati och mot de enskilda som drabbas. Det är tyvärr inte första gången detta gäng av våldsverkare angriper politiska ledare”, skriver hon i ett mejl till Expo.

Hon fortsätter:

”Det måste tas på allvar. Vi måste agera för att bekämpa extremistiska krafter, sätta hårt mot hårt och vid varje tillfälle försvara vår svenska demokrati”.

Flera gör Hitlerhälsningar

Förutom prickskjutningen förekom det även hatiska brandtal och utrop av nazistiska slagord under firandet. Det framgår via bild- och filmmaterial som deltagarna själva har lagt ut på sociala medier och som Expo har tagit del av.

I en av filmerna syns och hörs en NMR-aktivist som håller ett tal där han bland annat säger: ”Ingen seger utan kamp! Inget Sverige utan svenskar! Bevara Sverige svenskt!”. Det åtföljs sedan av slagord och Hitlerhälsningar från flera andra personer på plats. 

Läs även: Expo: Splittrat NMR backade under 2020

Läs även: Många högerextremister i tusenmannamarschen