Radar · Inrikes

Expo: Splittrat NMR backade under 2020

Nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) demonstration i Kungälv på första maj.

Antalet högerextrema aktiviteter i Sverige minskar för andra året rad, men radikaliseringen på nätet fortsätter locka svenskar, visar Stiftelsen Expos årsrapport. ”Vi ser en ny typ av mer fristående grupperingar”, säger rapportförfattaren Jonathan Leman.

Den rasideologiska miljön har varit mindre synlig på gator och torg, visar Expos rapport för 2020.

Totalt noterade Expo 2 041 högerextrema aktiviteter under fjolåret – en nedgång på 19 procent från 2019, och 48 procent ned från rekordåret 2018.

Jonathan Leman som varit researchansvarig och redaktör för rapporten berättar att utvecklingen främst präglas av en kräftgång hos nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR). Gruppen backar i de flesta län men står fortsatt för flest aktiviteter.

– De andra organisationerna backar inte på det sättet, de ökar i stället något, säger han till TT.

Generationsklyfta bakom

Jonathan Leman tror dock inte att NMR:s tapp beror på pandemin.

– Tillbakagången verkar inte ha att göra så mycket med pandemin utan är snarare en del av den utveckling vi sett de sedan valet 2018. De har svårt att behålla och rekrytera aktivister, framför allt bland yngre.

Den yngre generationen inom de högerextrema miljöerna dras i stället i ökande utsträckning mot fristående grupperingar som saknar medlemskap i formell mening.

– Man kan nästan se de grupperingarna som högerextrema kompisgäng. Där satsar man hårt på uppbyggande av våldskapacitet och vänder de mer traditionella organisationerna ryggen.

Jonathan Leman kallar dessa grupper för ”en antietablissemangsströmning inom extremhögern”.

– De yngre ser de här tidigare grupperna som medelålders män som inte är lika dugliga som de själva. De vill inte bli tillsagda av dem om att dela ut flygblad.

"Splittrat och förvirrat"

Hur har den högerextrema miljön då påverkats av pandemin?

– Pandemin har varit svår för den högerextrema miljön som helhet då den är splittrande – vissa sitter och väntar på vaccin, andra tror att allt är en bluff. När det gäller frågor som invandring eller pride så har man en gemensam syn som saknas i den här frågan.

Varför blev det ett problem?

– Många av de här gruppernas modus operandi är att använda aktuella frågor för att undergräva tilltron till samhället, myndigheter och makthavare. Men när högerextrema rörelser i andra länder började peka på Sveriges hantering av pandemin som något bra så blev det svårt.

Hur reagerade de olika grupperna på det?

– Vissa började trycka upp t-shirtar med ord som ”Hell Tegnell”, och andra gick längre och hoppade på den här mer nyandliga konspirationsmiljön som har deltagit i demonstrationer. Extremhögerns svar på pandemin är splittrat och förvirrat.

Läs mer: Här finner du hela Expos rapport