Radar · Integritet

WHO:s sändebud: Vaccinintyg kan bli viktigt

David Nabarro, Världshälsoorganisationen WHO:s speciella sändebud för coronapandemin, tror att det kommer att införas något slags vaccinpass framöver.

David Nabarro, Världshälsoorganisationen WHO:s speciella sändebud för coronapandemin, förväntar sig att det kommer att introduceras något slags ”vaccinpass” inom kort, rapporterar The Guardian.

Det var under en tv-sändning i Sky News på måndagsmorgonen som David Nabarro berättade att han tror att vi inom några månader kommer ha en situation där människor under vissa förhållanden kommer kunna röra sig lättare mellan olika platser och att ”något slags vaccinintyg då utan tvekan kommer att vara viktigt”.

I sändningen pratade Nabarro också om möjligheten att bilda så kallade ”bubblor” för resor mellan länder som har liknande åtgärder och restriktioner samt har uppnått snarlika nivåer av vaccinering.

Diskussionen om vaccinpass pågår

I EU råder det än så länge ingen enighet kring frågan om huruvida vaccinpass bör införas eller inte. Vissa medlemsstater är skeptiska, medan andra ser positivt på ett eventuellt införande.

WHO:s har tidigare haft en negativ inställning till vaccinationsintyg som används för att möjliggöra resor men varit positiv till intyg som används i syfte att övervaka hur vaccineringen fortskrider.

I Sverige pågår just nu arbetet med att ta fram ett digitalt intyg som visar att man är vaccinerad mot covid-19. Systemet väntas vara på plats till sommaren, meddelade regeringen för knappt två veckor sedan.

Läs mer:

Många fortsatt tveksamma till vaccin i Europa och USA

Vaccinationsmotståndet kan leda till att fler dör

Ilska efter Astras fiasko – medan rika länder anklagas för hamstring