Radar · Integritet

Många fortsatt tveksamma till vaccin i Europa och USA

I Frankrike, Tyskland och USA är många fortfarande tveksamma till att ta covid-19 vaccinet, enligt en färsk opinionsundersökning.

Bland amerikanska och europeiska medborgare är en betydande andel av medborgarna fortfarande tveksamma till att vaccinera sig mot covid-19, visar en färsk undersökning.

Opinionsundersökningen som genomfördes av Kantar public i sju länder i januari 2021 visar att en stor andel av medborgarna i Frankrike, Tyskland och USA är tveksamma till att vaccinera sig mot det nya coronaviruset.

Av respondenterna svarade nästan fyra av tio i Frankrike, mer än en fjärdedel i USA och 23 procent i Tyskland att de definitivt eller förmodligen kommer att tacka nej om de erbjuds att vaccinera sig.

Men tveksamheten till vaccin visade sig inte alls vara lika hög i övriga fyra länder som ingick i studien.

I Indien är 82 procent av respondenterna positiva till att vaccinera sig. I Italien är motsvarande andel 80 procent och i Nederländerna respektive Storbritannien 76 procent.

Samband mellan vaccinskepticism och förtroende för regeringen

Enligt undersökningen verkar det finnas ett samband mellan tveksamhet till vaccin och förtroende för regeringen.

Bland amerikanerna svarade endast 11 procent att de litar på regeringen som en pålitlig källa till information om vaccinet och i Frankrike uppgav 13 procent av respondenterna att de gjorde det, medan motsvarande andel låg på 30 procent i Storbritannien och Nederländerna.

Hur nöjd man är över den nationella organiseringen av vaccinationerna som har påbörjats i länderna kan också påverka vilken inställning man har till att vaccinera sig.

Över än 60 procent av britterna är mycket eller något nöjda över landets snabba vaccination av befolkningen. I Frankrike däremot, som är bland Europas långsammaste i vaccinationstakt, är endast 31 procent nöjda.

Nederländerna sticker dock ut. Där är en majoritet positiva till att vaccinera sig och 58 procent känner sig nöjda över organiseringen av vaccinationerna i landet – trots att Nederländerna har en långsam vaccinationstakt (endast 1,8 procent av befolkningen har fått åtminstone sin första dos).

"Kan få betala ett pris"

Enligt Emmanuel Rivière, chef för internationella opinionsundersökningar på Kantar, behöver regeringar i Europa inte direkt förlora popularitet på grund av vaccinationstakten i länderna. Åtminstone inte så länge alla länder fortsätter med coronarestriktioner.

”Men om länder som har vaccinerat snabbt börjar återgå till det normala tidigare, kan regeringarna få betala ett pris”, säger Emmanuel Rivière till The Guardian.

I samtliga sju länder är hälso- och sjukvårdsmyndigheter och husläkare/familjeläkare i genomsnitt de mest pålitliga informationskällorna till covid-vaccin.

Läs mer om undersökningen här.

Fakta: Om studien

Undersökningen bygger på 7 133 onlineintervjuer genomförda mellan den 13 – 26 januari 2021 i Indien, Italien, Nederländerna, Tyskland, Storbritannien och USA av Kantar.
Källa: Kantar

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV