Radar

Ängsbacka om smittspridningen: ”Eget ansvar”

Efter att över 100 personer smittats av corona på Ängsbacka går ledningen till försvar och menar att det är deltagarnas personliga ansvar.

Ängsbacka har kritiserats för att inte ha informerat deltagarna på tantraveckan om att det fanns smitta på festivalen. De menar istället att det handlar om deltagarnas personliga ansvar. ”Hur de personer som faktiskt valt att komma hit har efterlevt de förhållningsregler de var har vi inget ansvar för”, säger Malin Wik på Ängsbacka, till P4 Värmland.

Det ska nästan ha varit omöjligt att hålla avstånd under tantrafestivalen i Ängsbacka, där ett stort utbrott av corona bröt ut för omkring två veckor sedan. När det sedan stod klart för ledningen att det det fanns smittade av corona på anläggningen ska de sagt att det rörde sig om magsjuka, enligt P4 Värmland.

Tantrafestivaeln som gick av stapeln i slutet av juli på kursgården Ängsbacka utanför Molkom i Värmland har resulterat i minst 106 rapporterade fall av covid-19, enligt NWT. Det har även lett till att Värmland har gått från att vara grönt till att bli rött på den norska kartan gällande inresor från regionen, någonting som Tidningen Syre tidigare rapporterat om.

En av deltagarna på festivalen, som P4 Värmland har pratat med, menar att det var nästan omöjligt att hålla avstånd under festivalen.

– Jag kan säga att det var nästan omöjligt att undvika att vara nära andra människor där.

– Jag tyckte inte om stämningen där överlag. Sedan låg det alltid i bakhuvudet med covid och att det var för trångt. Jag tyckte det var för många på plats och sovsalarna var fulla av folk, säger hon till P4.

"Måste vara med"

Personen, som har valt att vara anonym, ska ha varit tveksam till att delta i de olika aktiviteterna på grund av trängseln. När hon kommenterade detta för arrangörerna ska de ha sagt att alla deltagare måste vara med.

Ängsbacka har tidigare gått ut med att de fick reda på det första fallet under torsdag den 29 juli – då personen på eget initiativ ska ha gjort ett självtest. Strategin de hade då var att isolera personen och inte gå ut publikt med händelsen. Personen ska sedan ha lämnat platsen med egen bil, enligt Ängsbacka.

På söndagskvällen hade 15 personer testats positivt och på måndagen var det uppe i 25 personer.

Deltagaren P4 Värmland pratat med, som även hon blev smittat under festivalen, är mycket kritisk att de inte gick ut med information direkt när de viste vad som pågick. De ska istället ha sagt att det gick magsjuka på campingen och att alla deltagarna därför skulle vara väldigt noga med att tvätta händerna.

Först en vecka efter att hon kommit hem fick hon reda på utbrottet av corona, och då var det genom ett sms från en vän som också var där. Hon är mycket kritisk till Ängsbackas agerande.

– Varför stänger man inte ner festivalen under torsdagen då de vet att det fanns ett covidfall.

– Speciellt när vi var i de här stora grupperna skulle de inte ha uppmuntrat till någon form av fysisk kontakt över huvud taget, säger hon till P4.

Eget ansvar

Ängsbacka svarar på kritiken och menar att det handlar om deltagarnas egna ansvar.

– Hur de personer, som faktiskt valt att komma hit, har efterlevt de förhållningsregler de var har vi inget ansvar för, säger Malin Wik på Ängsbacka till P4.

– Så länge vi kände att vi hade situationen under kontroll kände vi ingen anledning att avblåsa festivalen, säger hon, och menar att de inte hade kunnat föreställa sig att det skulle bli en så kraftig smittspridning.

Varför deltagarna inte informerades om utbrottet säger Malin Wik beror på att många redan hade lämnat när det blivit känt.

Läs mer:

Norge stänger gränserna till Värmland efter coronautbrott på Tantrafestival i Ängsbacka

52 bekräftade covidfall på Ängsbacka – stänger ner resten av sommaren