Radar · Inrikes

Norge stänger gränserna till Värmland efter coronautbrott på Tantrafestival i Ängsbacka

Ängsbacka är en populär plats för kurser och festivaler dit människor söker sig för inre utveckling.

Nu stiger antal smittade bland deltagarna på kursgården i Ängsbacka, Molkom i Värmland till 106 stycken. De flesta smittade var ovaccinerad och många kommer från andra länder som rest till Ängsbacka för den populära tantrafestivalen. Nu finns risk att viruset sprider sig i samhället, enligt region Värmland.

Som Syre tidigare rapporterat om har Covidutbrotten skett i slutet av juli i på  tantrafestivalen. Tillsammans med de lokala myndigheterna beslutade Ängsbacka den 4 augusti för att stänga in campingen och sommaren kurser, däribland Sexsibility.

Norge har nu meddelar att landet stänger gränsen till Värmland. Detta efter att 106 fall bekräftats på tantrafestivalen i Ängsbacka, enligt NWT och Aftonbladet. Totalt ska 500 personer funnits på plats.

– Ungefär hälften av dem vi har provtagit hittills och som är positiva är från ett annat land, säger smittskyddsläkaren Anna Skogstam till Nya Wermlands Tidningen.

Norge har nu infört inreserestriktioner mot Värmland, och karantän. vilket ska börja gälla på måndag. Regionen klassas nu som röd i stället för orange, enligt Expressen.

I ett mail till Expressen skriver Anna Skogestam att ”vår fortsatta ökning i huvudsak bedöms bero på klusterutbrottet i Ängsbacka”

Festivalen lockar årligen människor från hela världen. Den aktuella tantrafestivalen ägde rum i fem dagar i slutet av juli och innehåll kurser i ”förändrande workshops, musik, dans, medveten sexualitet och möten från hjärtat”.

Festivalen krävde inte negativa PCR-test eller att deltagarna var vaccinerade. Men Ängsbacka meddelar att de lagt stort individuellt ansvar på deltagarna att följa rekommendationer och restriktioner.

Under coronautbrotten samarbetar de nu med lokal hälsovårdsenheter för att förhindra fortsatt spridning. För närvarande finns 50 volontärer på plats, tidigare var de 110 , men för att minska spridningsrisken har de friska volontärer skickats hem.

Läs mer:

Populär coronautbrott stoppar populär sexfestival på Ängsbacka

52 bekräftade covidfall på Ängsbacka

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV