Radar · Miljö

Aktivisterna besvikna: ”Full fart mot stupet”

Dorcas Wake aktiv i Fridays for future och initiativtagare till ett trädplanteringsprojekt i Kenya är besviken på världsledarna.

För de aktivister som stått vid sidan om klimattoppmötet är besvikelsen över utgången stor. ”En dödsdom” för utsatta samhällen, där människor redan nu dör av svält, konstaterar kenyanska klimataktivisten Dorcas Wakio.

– Ännu ett klimattoppmöte har kommit och gått, utan att svara på mänsklighetens största ödesfråga. Vi ser fortfarande inga åtaganden i närheten av vad som krävs för att den globala uppvärmningen inte ska skena och leda till massvält, massflykt och massdöd, säger Elvin Landaeus Csizmadia, aktiv i Extinction rebellion Sverige.

Han menar att världsledarna, framförallt de i den rika delen av världen, har svikit den unga generationen genom att inte kunna enas om en politik som håller uppvärmningen under 2 grader.

– Det är ett gigantiskt svek mot den unga generationen, framtida generationer, och alla som lever idag. Sveriges ambitioner är katastrofalt undermåliga, och som rikt land har vi en skyldighet att göra mycket mer.

Med utsläpp som fortsätter att öka kan han inte glädjas åt ”små framsteg”.

– När det talas om ”små steg i rätt riktning” förstår jag inte vad som menas – vi kör fortfarande i full fart mot stupet, och vi har inte ens slutat accelerera…

Klimataktivisten Elvin Landaeus Csizmadia på en av demonstrationerna under Cop26
Klimataktivisten Elvin Landaeus Csizmadia på en av demonstrationerna under Cop26. Foto: Privat.

Dorcas Wakio från Kenya, aktiv i Fridays for future Kenya och en av initiativtagarna till ett trädplanteringsinitiativ, som Syre skrivit om tidigare, menar att klimatmötet hittills bara handlat om ledare som ger löften och lagar som de inte implementerar för att ”säkerställa en säker miljö för oss alla”.

–På Cop26 har vi sett ledare från hela världen som återigen samlas för ”business as usual”-klimatpolitik.

"Bara ytterligare ett löfte?"

Hon tycker att avtal som länderna tecknat för att stoppa avskogningen till 2030 är en bra början, men:

– Min fråga till dem är: kommer de att se till att det händer, genom att agera eller är det bara ytterligare ett löfte? Stigande havsnivåer, extrema väderhändelser, global uppvärmning, värmeböljor, issmältning, havsförsurning, allt detta kommer att fortsätta hända tills våra ledare börjar agera omedelbart.

Hon citerar sin kenyanska aktivistkollega Elizabeth Wathuti, som under Cop26 sade:

"På vägen bortom Cop26 kommer jag att åka tillbaka till mitt land där miljontals människor står inför negativa effekter av klimatförändringar. Jag ska berätta för dem att jag åkte till Cop26 och bad ledarna att öppna sina hjärtan men ingen av dem kände deras smärta."

– Detta visar hur våra ledare inte lyssnar på rösterna från de mest påverkade av klimatförändringarnas effekter. När det gäller de 100 miljarder dollar som ska ges till de utsatta människorna har ingenting förändrats. Frågan till världsledarna är: var finns pengarna?

"En dödsdom"

Cop26 var tänkt att hålla 1,5 ºC vid liv, konstaterar hon. Det nuvarande utkastet till text skulle leverera en värld som går mot 1,8 till 2,4 graders uppvärmning.

– Det är en dödsdom för samhällen som mitt. Just nu har vi inte fått någon nederbörd under de senaste 6 månaderna. Det borde regna men allt vi kan se är att miljontals människor dör på grund av svält. Jag hoppas att våra ledare hörde aktivisten som representerade oss i Cop26 och att de bevisar att vi har fel. Vi vill se dem agera, inte prata.

Hon citerar återigen Elizabeth Wathutis ord: ”Vi står inför en kris i att inte lyssna och inte känna”.

– Vi kan inte förhandla med naturen! Vi kan inte skoja med människors liv! Våra ledare måste sätta människor först, framför sina fickor! Vi kräver klimaträttvisa, rasrättvisa och genusrättvisa!

Elvin Landaeus Csizmadia menar att det nu krävs ett folkligt motstånd ”utan motstycke i modern tid”.

– En bred folkrörelse som värnar demokrati, som med alla fredliga medel motsätter sig denna katastrofala politik. För politikerna har fått sin chans att rädda oss, och de har misslyckats. Nu är det upp till dig och mig. Nu är det upp till folket att bryta ned våra destruktiva system, och bredda vägen för ett samhälle som värnar livet på jorden.

Läs mer:

Klimatpakten klubbad: Indien presenterar ny sista minuten-text

XR-aktivistens kritik: ”Falska lösningar och teater”

Klimataktivisten inför Cop26: ”Folk i Kenya dör av svält”

Experter: Viktigt steg – men inte tillräckligt

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV