Radar · Politik

Fredsrörelsen sörjer Maj Britt Theorin

Maj Britt Theorin talar i februari 2003 vid en demonstation mot USA:s hot om en invasion av Irak.

En orädd kämpe med en stark kompass. Så beskrivs bortgånga Maj Britt Theorin av företrädare för fredsrörelsen. ”Det går inte att beskriva hennes betydelse”, säger Josefin Lind, Läkare mot kärnvapen.

På måndagen berättade Syre att den socialdemokratiska politikern Maj Britt Theorin gått bort 88 år gammal. Nu sörjs hon inte minst inom den svenska fredsrörelsen efter hennes mångåriga arbete mot kärnvapen och för nedrustning.

Josefin Lind, generalsekreterare i Läkare mot kärnvapen, lyfter särskilt fram Maj Britt Theorins insatser under sin tid som Sveriges ambassadör för nedrustningsfrågor mellan 1982 och 1991. I den rollen hade Maj Britt Theorin till uppgift att driva på för statsminister Olof Palmes nedrustningspolitik, som bland annat innebar krav på en kärnvapenfri zon i Norden.

– Hennes arbete som ambassadör tror jag är inte möjligt är överskatta. Hon hade ett enormt kontaktnät och ett stort förtroende. Hon drev nedrustningsarbetet i den gamla andan, i Olof Palmes anda, med ett stort stöd hos alliansfria länder i tredje världen, säger Josefin Lind.

Maj Britt Theorins engagemang fortsatte att vara brinnande även efter att hon lämnat toppolitiken, framhåller Josefin Lind.

– Inte minst som en blåslampa inom Socialdemokraterna. Utan hennes idoga och orädda arbete tror jag att det hade funnits ett så starkt stöd för nedrustning inom socialdemokratin som det gör, säger hon.

Hos dagens politiska toppskikt saknar Josefin Lind den värderingskompass som hon menar styrde Maj Britt Theorin.

– Jag kan sakna hennes orädda inställning, att stå för sina värderingar och sedan driva den politiken. I dag kollar man opinionsmätningar innan man bestämmer sig för vilken politk man ska driva, säger Josefin Lind.

"Viktig föregångare"

Malin Nilsson, generalsekreterare för Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet (IKFF), menar att Maj Britt Theorins haft stort betydelse för såväl arbetet för nedrustning som för den svenska freds– och kvinnorörelsen i stort.

– Hon var en viktig föregångare och vi fortsätter vårt arbete för fred, kvinnors rättigheter och kärnvapennedrustning i hennes anda, säger hon i ett uttalande.

Maj Britt Theorins röst kommer att vara saknad, konstaterar också  Emma Rosengren, doktor i internationella relationer, som studerat svensk nedrustningspolitik under kalla kriget.

”Maj Britt Theorin bidrog med både kunskap och entusiasm såväl på det internationella planet som i det lokala fredsarbetet”, skriver hon i ett mejl.

Läs mer:

Socialdemokratins sista fredsduva?