Radar · Miljö

Stor andel av pepparkakorna innehåller palmolja

Var fjärde pepparkaka i handeln innehåller palmolja i någon utsträckning.

Trots att palmoljans negativa effekter på regnskogsområdena sedan länge är känd så är fortfarande fyra av tio pepparkakor i handeln gjorda på just den oljan. Det visar en genomgång som Äkta vara och Foodfighters gjort.

För den som vill undvika att köpa pepparkakor med palmolja gäller det att hålla tungan rätt i mun. Årets undersökning av de färdigpackade julkexen i handeln visar att drygt 40 procent fortfarande innehåller palmolja som ingrediens. Undersökningen är gjord av företaget Foodfighters och konsumentföreningen Äkta vara. I sin presentation skriver de att den positiva utvecklingen som synts de senaste åren har stannat av. Inte en enda tillverkare har sedan förra årets undersökning övergivit palmoljan.

När det kommer till färdiga degar är resultatet än värre. Bara en av fem undersökta degar är helt utan palmolja.

Palmolja har länge ifrågasatts som ingrediens, då plantagen innebär skövling av värdefull regnskog. Hållbarhetscertifieringen RSPO, Roundtable on Sustainable Palm Oil, är även den hårt ifrågasatt efter att flera rapporter visat att den inte kan leva upp till sina egna mål. Certifieringen lanserades 2007 med målet att nå 50 procent hållbar palmolja år 2020. Förra året var den siffran enbart uppe i 19 procent.

Hela listan på undersökta pepparkakor och degar finns här.

Läs mer: 

WWF:s årliga rankning: Få håller löften om palmolja

Palmoljebolag kopplas till mutor och misshandel i ny granskning

Svårt att garantera ”hållbar” palmolja

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV