Radar · Migration

Lukasjenko skruvar upp tonläget mot EU: ”Vill ni ha ett nytt världskrig”

Belarus president Alexandr Lukasjenko anklagas av flera EU-länder för att ha iscensatt flyktingkrisen vid gränsen mot Litauen.

Belarus president Alexandr Lukasjenko skruvar upp tonläget. Under en pressträff hotade han att ”EU kommer att kvävas under sina sanktioner”. Samtidigt har migranter vid Rudninkai, vid gränsen mellan Litauen och Belarus, börjat lämna. Samtidigt befarar litauiska myndigheter att många fler migranter kommer att anlända.

Irak har börjat flyga hem medborgare som sökt sig till Belarus på turistvisum. Många har gett upp hoppet om att ta sig in i Litauen och söka sig vid vidare in i Europa. Som Syre rapporterade om igår, bygger Litauen ett fyra meter högt järnstängsel med taggtråd för att hindra migranterna från att ta sig in i landet. Även militär har satts in för att understödja den ordinarie gränspolisen.

– 280 irakier som strandat i Belarus ska flygas hem under veckan, säger en talesperson från det irakiska utrikesministeriet, enligt den tyska nyhetsbyrån DPA som uppger att Litauen tror att upp mot 18 000 migranter från Irak och andra länder kommer att försöka ta sig över gränsen till Litauen de närmaste månaderna.

"EU kommer att kvävas"

Belarus president Alexandr Lukasjenko, som anklagas för att använda migranterna som spelbrickor mot EU:s sanktioner och för att ha skapat flyktingkrisen, kastade ut hotelser på en åtta timmar lång pressträff med internationella medier. Han menade att sanktionerna som riktats mot Belarus ”kan få motsatt effekt, vilket syns tydligt i dag vid Belarus gränser mot Litauen och Lettland”.

– EU kommer att kvävas under sina sanktioner. Ni riskerar att starta ett nytt världskrig. Är det vad ni vill tvinga oss och Ryssland till, sade Lukasjenko, enligt infomigrants.net.

EU-kommissionen avsätter över 35 miljoner euro för att stödja Lituaen i flyktingmottagandet. Landet har infört undantagstillstånd i områden som gränsar till Belarus. Det innebär att litauisk polis tillåts att med våld avvisa migranterna, utan att behöva behandla deras asylärenden, rapporterar SR.

Läs mer: Litauen bygger mur mot Belarus: ”Vi behöver en fysisk barriär”

Läs mer: Migranter lever i limbo när spänningarna ökar mellan Litauen och Belarus

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV