Radar · Migration

Migranter lever i limbo när spänningarna ökar mellan Litauen och Belarus

Ahmed Saad, migrant från Irak, befinner sig på en flyktingförläggning söder om Vilnius i Litauen.

Litauen är inte vant vid att handskas med många flyktingar. Men antalet asylsökande har exploderat under året. 2020 kom 81 personer. 2021 rör det sig plötsligt om 4 000. Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis anklagar Belarus för att flyga migranter från Mellanöstern och Afrika till den litauiska gränsen.

När stressen kommer krypande tar den eritreanske tonåringen Aman Mehari fram basketbollen i sitt tillfälliga hem – en landsortskola som gjorts om till flyktingförläggning i södra Litauen. 16-årinhgen är en av de tusentals som tagit sig till det lilla baltiska landet, via Belarus, från Mellanöstern och Afrika de senaste månaderna.

– När du vaknar på morgonen äter du din frukost. Efter frukosten finns ingenting att göra, så du kommer hit bara hit och spelar basket, säger Aman Mehari till nyhetsbyrån AFP.

Han väntar fortfarande på sina handlingar för asylprocessen. Det tar sin tid. Myndigheterna i Litauen är överväldigade av det stora antalet sökande.

– Att leva i limbo framkallar mycket oro och stress, berättar Aman Mehari. Hans hopp står till att hans familj kan ansluta sig till honom.

"Flyger in migranter för att sätta press på EU"

Litauen anklagar den belarusiske presidenten Aleksandr Lukasjenko för att uppmuntra flyktingarna att korsa gränsen, som en hämnd för EU:s sanktioner. Utrikesminister Gabrielius Landsbergis hävdar att Belarus flyger in migranter från bland annat Irak, Syrien och Afrika för att sätta press på EU, enligt nyhetssajten Politico.

Lukasjenko å sin sida menar att Litauen utlöst flyktingvågen efter att regeringen tidigare i sommar gått ut med att förkorta asylprocessen till 10 dagar. Spänningarna mellan länderna steg efter att Litauen gett fristad till flera belarusiska oppositionspolitiker, däribland Svetlana Tikhanovskaya.

Den oväntade tillströmning av migranter har skapat oro i den lilla baltiska staten. När flyktinglägret skulle upprättas drabbades polis och människor som motsatte sig att det skulle byggas tält för migranter på området samman.

Både nyanlända och fastboende har yttrat missnöje över den befintliga situationen.

– Hur kan vi sova i våta tält, hur kan vi bara få äta en gång per dygn. De behandlar oss som djur här, säger den 29-årige irakiern, enligt AFP.
Vi vill ha frihet. Vi vill bli kallade för flyktingar, inte för kriminella, säger vännen Hussein Ali, 22.

"Vi sitter och väntar"

Under veckan har gränsvakter börjat trycka tillbaka migranterna till gränsövergångar mot Belarus och diplomatiska inrättningar för att de där ska söka politisk asyl. Den kontroversiella strategin har gjort att endast 56 av omkring 700 migranter tilläts att komma in i Litauen. Samtidigt hävdar belarusiska gränsvakter att ett 40-tal migranter, däribland kvinnor och barn, har blivit skadade och att litauerna använt sig av våldsamma metoder.
Dessutom meddelar Lukasjenko att en utredning ska inledas. Det rör sig om att en irakisk man som ska ha hittats död nära Belarus gräns till Litauen.

En 30-årig man från Kamerun, Perez, sitter på trapporna till en skola på området och säger att han sympatiserar med litauerna.

– Det är inte lätt, varken för dem eller oss. Vi hör på nyheterna att folk kommer hit varje dag.

– Så vi sitter här och väntar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV