Radar · Migration

Litauen bygger mur mot Belarus: ”Vi behöver en fysisk barriär”

Litauens parlament har bestämt sig för att bygga ett 4 meter högt stängsel med taggtråd för att stänga ute migranter.

Litauens parlament har röstat för att bygga en mur vid gränsen för att stoppa irakier, afghaner och andra migranter som inte är EU-medborgare.

Litauen delar en 678 kilometer lång gräns med Belarus, som bestraffats med EU-sanktioner efter att ha anklagats för valfusk och våldsamma övergrepp på oppositionella. Som svar mot sanktionerna ska Belarus låtit tusentals migranter från olika delar av av världen flyga till den litauiska gränsen.

Litauens premiärminister Ingrida Shimonyte har tidigare hävdat att det rör sig om en aggressiv handling som ”inte är direkt riktad mot Litauen, utan mot hela den Europeiska unionen”.

Nu siktar Litauen på att bygga ett 4 meter högt metallstängsel med taggtråd, rapporterar BBC. Kostnad: 152 miljoner euro.

– Det är väldigt uppenbart att vi inte kan skydda vår gräns utan en fysisk barriär, säger inrikesminister Agne Bilotaite till Reuters.

Litauens parlament röstade även för att militär ska patrullera gränserna sida vid sida med gränspatrullen, och tvinga tillbaka folk som bedöms ha korsat gränsen illegalt. De som vill söka asyl måste göra det vid en officiell gränsövergång, eller vid en ambassad.

Så här långt har 4 026 personer tagit sig över till Litauen, jämfört med 74 vid motsvarande tid i fjol.

Läs merMigranter lever i limbo när spänningarna ökar mellan Litauen och Belarus

Läs mer: Ylva Johansson: Mur mellan Litauen och Belarus ”nödvändig”