Radar · Migration

Ylva Johansson: Mur mellan Litauen och Belarus ”nödvändig”

Migranter lagar mat i ett nybyggt flyktingläger 38 kilometer söder om Vilnius i Litauen.

”Enligt min åsikt är det en bra idé, faktiskt, att bygga en fysisk barriär”. Det konstaterade EU-kommissionär Ylva Johansson när hon besökte Litauiska gränsstaden Medininkai i förra veckan. Litauen meddelade i juli att de tänker bygga en gränsbarriär som svar på den kraftigt ökande invandringen från Belarus.

Det var i slutet av maj som Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko sade att man inte längre kommer att hindra migranter som är i Belarus från att ta sig in i EU. Sedan dess har invandringen ökat kraftigt, och numera beräknas över 4000 personer ha korsat gränsen i år, jämfört med 81 personer under hela förra året.

Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis har beskyllt president Lukasjenko för att ”använda migration som vapen” och har fått medhåll från Europeiska rådets ordförande Charles Michel.

När EU-kommissionär Ylva Johansson besökte gränsen i förra veckan sade hon att beslutet om en gränsbarriär var en ”bra idé”.

– Enligt min åsikt är det nödvändigt att ha någon form av fysisk barriär. Det har visats för mig väldigt konkret här, sade hon på en presskonferens från gränsstaden Medininkai, rapporterar the Baltic Times.

I förra veckan meddelade Rustamas Liubajevas, chef för Litauens gränsvakt, att ”den som försöker komma in i litauiskt territorium illegalt kommer att vägras inträde och skickas till närmaste operativa internationella gränskontrollpunkt”, skriver Infomigrants.

Inrikesminister Agne Bilotaite är den som tagit beslutet att tillåta dessa pushbacks, något som kritiserats av flera litauiska frivilligorganisationer.

– Detta begränsar den grundläggande mänskliga rätten att söka asyl i ett säkert tillstånd,” sade Akvile Krisciunaite, forskare vid Diversity Development Group, till nyhetsbyrån AFP och fortsatte:

– Belarus är inte ett säkert land, och känt för att grovt bryta mot mänskliga rättigheter.

Läs mer:

Litauen bygger gränsmur mot migranter

Frontex skickar gränsvakter till Litauen i och med Belarus politiska spel med flyktingar

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV