Radar · Inrikes

Ilska mot chefer – går före i vaccinkön: ”Dålig stil”

Vårdjätten Capio hör till de privata vårdbolag som gett vaccin till personer som inte tillhör riskgrupper.

Kommunala tjänstemän, sjukhuschefer och frun till en vårdbolagschef – rapporterna duggar tätt om personer som smiter före i vaccinationskön. “Jävligt dålig stil”, säger en kommunanställd.

Vaccineringen mot covid-19 går något trögare än förväntat. På tisdagen hade knappt fyra procent av svenskarna fått minst en dos – men alla dessa tillhör inte någon riskgrupp. På Södra Älvsborgs sjukhus i Borås och Karolinska universtietssjukhuset i Solna och Huddinge pågår nu interna utredningar efter rapporter om chefer som gått före i kön och låtit sig vaccineras.

Samtidigt växer listan över kommuner där förvaltningschefer och andra höga tjänstemän gått före i kön. Svedala, Mörbylånga och Upplands Väsby är bara några av de orter där chefer känt sig kallade att få ett stick i armen, trots att åtskilliga av dem som tillhör riskgrupper fortfarande väntar.

Upplands Väsbys socialchef Magnus Lublin hör till dem som nu fått två vaccindoser. Hur det kom sig att han fick möjlighet att vaccineras har han inget svar på.

– Jag kan inte svara något tydligt på det, mer än att jag fick ett erbjudande och valde att tacka ja. Jag har inte bett om att få gå före, säger han till Aftonbladet.

"Överraskande att det uppkom restdoser"

Kommunanställda i Upplands Väsby har reagerat starkt mot uppgifterna.

– Det tycker jag är jävligt dålig stil. Det är alltid de högst upp i toppen som med kort varsel kan ställa in sig i kön, i stället för att man har en förutbestämd back up-lista, säger en anställd till Aftonbladet.

I Svedala försvarar sig socialchefen Leena Berlin Hallrup med att hon fått vaccin just efter att de förutbestämda back up-listorna uttömts och vaccinet höll på att bli förstört.

– Det var lite överraskande att det uppkom restdoser, säger hon till Studio ett.

Också flera privata vårdbolag uppges ha gett vaccin till personer som inte tillhör riskgrupper. Ett av dessa är vårdjätten Capio i Stockholm där en högt uppsatt läkare gav sin fru vaccin, rapporterar Dagens medicin.

Inte olagligt

Att gå före i vaccinationskön är inte ett brott. Däremot kan en vårdgivare som frångår prioriteringsordningen straffas ekonomiskt ifall det är reglerat i avtal med regionerna, skriver Dagens medicin.

Ur ett globalt perspektiv har Sverige kommit långt med vaccineringen, inte bara av chefer utan även av riskgrupper. Under februari distribueras de första 40 miljoner doserna till världens fattiga länder genom Covax-programmet som organiseras av Världshälsoorganisationen (WHO), vilket Syre berättat om tidigare. Målet är 2 miljarder doser innan årets slut, men om det blir verklighet är osäkert. Flera FN-organ har varnat för att att de rika länderna håller på att lägga beslag på vaccinet.

Läs mer:

Vaccinationsmotståndet kan leda till att fler dör

Många fortsatt tveksamma till vaccin i Europa och USA