Zoom

Sommaren 2021 – världen brinner: ”Det är som en skräckfilm”

Desperata människor försöker släcka elden som härjar i byn Pfeki, på Greklands näst största ö, Evia, 189 kilometer från Aten, den.

Runt om i världen rasar svåra bränder. FN:s klimatpanel IPCC har släppt sin första sammanfattning sedan 2013 om vad forskarna nu vet om vad som händer med vår planet. Redan inom 20 år kommer den globala medeltemperaturen att nå eller ha passerat 1,5 graders uppvärmning. Torka, extremväder och bränder kommer att bli vanligare.

Grekland, Turkiet, Cypern, Italien, Ryssland, USA, Kanada, Amazonas och Algeriet är de områden som just nu drabbas. När bränderna härjar förstörs skogar och djurliv. Skogarnas förmåga att absorbera och lagra koldioxid förstörs ytterligare och det snabbar i sin tur på klimatkrisen.

”Årets bränder är på många håll i världen betydligt mer förödande än tidigare år och det kommer bara bli värre”, skriver Åsa Ingves på på Greenpeaces blogg.

Volontärer, fastboende och brandkåren försöker bekämpa de eldar som härjar i Evia, Här försöker några släcka en eld vid byn Ellinka
Volontärer, fastboende och brandkåren försöker bekämpa de eldar som härjar i Evia, Här försöker några släcka en eld vid byn Ellinka. Foto: Petros Karadjias/AP/TT

Grekland: Volontärer bildar mänskliga kedja

Enorma skogsbränder har sedan den 3 augusti härjat på ön Evia, som är den näst största ön i Grekland.

”Det är som en skräckfilm”, sa Mina, en 38-årig gravid kvinna som evakuerades från ön Pfeki när fallande aska täckte hamnen, rapporterar The Sydney Morning Herald.

På måndagsmorgonen den 9 augusti hade mer än 230 000 hektar mark bränts helt av bränder i hela Grekland, enligt Greek Reporter.

Premiärminister Kyriakos Mitsotakis bad i ett tv-sänt tal om ursäkt för bristerna i brandbekämpningen, rapporterar DW. Han sa vidare att 580 bränder har brutit ut i Grekland den senaste tiden och utsatt landet för ”ett naturraseri utan motstycke”.

Bränderna har rasat på norra Evia, norra Attika och Laconia i södra Peloponnesos, inklusive antika Olympia, Grevena och Rhodos, enligt Greek Reporter.

Värst drabbat den 10 augusti var dittills ön Evia där över 2 700 människor har evakuerats till fastlandet.

Ditresta volontärer försöker bilda en mänsklig kedja för att hindra elden från att nå byn Evia.

En brandman vid den stora branden nära byn Kyuyorelyakh i Gorny Ulus väster om Yakutsk i Ryssland, lördagen den 7 augusti 2021
En brandman vid den stora branden nära byn Kyuyorelyakh i Gorny Ulus väster om Yakutsk i Ryssland, lördagen den 7 augusti 2021. Flera byar i den stora regionen hotas nu av bränderna. Foto: Ivan Nikiforov/AP/TT

Rök från Sibiriens syns för första gången i Nordpolen

Rök från bränderna i Siberien har för första gången synts vid Nordpolen, rapporterar ryska metereologer.

Det är regionen Sacha-Jakutien i nordöstra Sibirien som är det värst drabbade området.

– Vi upplever den torraste sommaren på de senaste 150 åren, säger Aysen Nikolayev, guvernör i Sacha-Jakutien, till SVT.

Myndigheter i Sibirien evakuerade flera byar i den stora regionen på söndagen, där 155 bränder rasar. Det varma vädret, i kombination med försummelsen av brandsäkerhetsregler har lett till att bränderna fått starkt fäste, vilket förstört massor av hem och byggnader.

De senaste årens höga temperaturer som registrerats i Ryssland ses som ett direkt resultat av klimatförändringar. Den förvärrade brandsituationen beror också på ett beslut från 2007 om att upplösa ett federalt luftfartsnätverk som upptäckte och bekämpade skogsbränder, enligt abc news.

Lördagen den 6 augusti rapporterade den amerikanska rymdstyrelsen Nasa att satellitbilder visar hur rök från bränderna rört sig mer än 3000 kilometer från Yakutia för att nå Nordpolen. De säger att det är ”första gången detta rapporterats, samt att bilderna också visar att större delar av Ryssland var täckt av rök, enligt The Guardian.

Hundratals personer evakuerades från Oristano, Sardinien, när eld hade rasat i områdena Montiferru och  Bonarcadon i slutet av juli 2021
Hundratals personer evakuerades från Oristano, Sardinien, när eld hade rasat i områdena Montiferru och  Bonarcadon i slutet av juli 2021. Här väntar bilar medan elden härjar i Cuglieri, nära Oristano, Sardinien, Foto: Alessandro Tocco AP/TT

Italien: Tusentals bränder

44 443 bränder har härjat i Italien sedan den 15 juni. Nya heta temperaturer väntas nu också i södra Medelhavet, enligt flera väderprognoser. Temperaturer väntas stiga till 45 grader. De flesta bränderna har brutit ut på Sicilien, i Puglia, Kalabrien och på Sardinien. Två personer har avlidit i Kalabrien.

De höga temperaturerna har fått hälsomyndigheterna i södra Italien att utfärda varningar och rödlistat områden som Sicilien.

Söndagen den 8 augusti brann 10 hektar av pinjeskog ner i nationalparken runt Mount Vesuvius i Campania. Hotell och semesterstugor i området har evakuerats, enligt The Guardian.

På Sardinien har 20 000 hektar skog förstörts och hundratals lämnat sina hem, bränderna har också förstört djurliv och den biologiska mångfalden. Boenden har beskrivit scenerna som ”apokalyptiska” enligt Voice of America.

En videofilm har också släppts den 6 augusti, tagen av den italienska polisen, som visar hur två personer anlägger eld på gräs, utanför byn Montesarchio, 49 kilometer från Neapel i Italien.

En man ger vatten till vilda hästar i Akcayaka i Milas, Turkiet som drabbats hårt av bränderna
En man ger vatten till vilda hästar i Akcayaka i Milas, Turkiet som drabbats hårt av bränderna.Foto: Emre Tazegul/TT/AP

Turkiet: Värsta bränderna på decennier

Sedan den 28 juli har över 200 skogsbränder brutit ut på flera olika platser längs de turkiska kusterna. Bränderna, som uppges vara bland de värsta i landets historia, har hittills ödelagt omkring 160 000 hektar skog och mark i 53 av landets 81 provinser.

Bybor och civila som befunnit sig på plats i de brandhärjade områdena har kämpat mot lågorna tillsammans med brandsläckningsteamen. I provinsen Mugla, som drabbats mycket hårt av bränderna, ställde 490 veterinärer upp för att ta emot och behandla skadade djur.

Minst åtta personer, bland annat två skogsarbetare som deltog i släckningsarbetet, har mist livet i bränderna och tusentals djur har fått sätta livet till.

Enligt skogs- och jordbruksminister Bekir Pakdemirli hade man på tisdagen (den 10 augusti) lyckats få kontroll över 272 av totalt 275 bränder i landet. I skrivande stund härjar bränderna fortfarande i städerna Milas, Köycegiz och Bodrum i Mugla-provinsen, rapporterar tidningen Hürriyet.

Flera personer på olika platser i landet har gripits, misstänkta för att ha anlagt några av bränderna, rapporterar turkiska medier.

Ett råddjur går förbi en byggnad i Greenville som förstördes av Dixie-branden
Ett råddjur går förbi en byggnad i Greenville som förstördes av Dixie-branden. Lördag 7 augusti 2021, Plumas County, Kalifornien. Foto: Noah Berger/AP/TT

USA: Jättebränder hotar Kalifornien

108 större bränder har i skrivande stund (den 10 augusti) rasat i 15 olika delstater, enligt landets nationella brandinformation. Mer än 25 000 brandmän kämpar nu med att få bränderna under kontroll. I Montana kämpar de nu mot 23 bränder, i Idaho mot 20, Washington 17 och Oregon 17.

I Kaliforninen härjar 11 bränder, här är också den största branden i delstatens historia. Branden startade på Dixie road för fyra veckor sedan och har nu spridit sig till ett område av 1 875 kvadratkilometer, enligt delstatens myndigheter.

Röken från bränderna har spridit sig till New York och myndigheterna har sagt att känsliga personer ska hålla sig inomhus.

En brand härjar på bergen bakom byn Lytton, som sedan blev förstörd
En brand härjar på bergen bakom byn Lytton, som sedan blev förstörd. 1 juli, 2021. Foto: Darryl Dyck/AP/TT

Kanada: Två mindre städer förstörda

Den 6 augusti rapporteras att staden Mount Lake och byn Lytton i västra Kanada nu har förstörts av bränder.

Myndigheterna säger att Mount Lake, ett populärt turistmål med 3 000 invånare, har skadats avsevärt och är för farligt att besöka för att genomföra en grundligare undersökning.

En månad tidigare förstördes byn Lytton, där också två personer dog.

Bränder härjar i Manitoba, Saskatchewan, Yukon, British Columbia och Ontario, och lokala medier rapporterar om 279 bränder. Bränderna har fortsatt trots regndagar och tusentals invånare har gjort sig redo att evakueras.

Skog som täcker 5 800 kvadratkilometer har brunnit ner sedan i våras, och omfattningen tros bli större eftersom säsongen med bränder inte är över.

Den 10 augusti pågick 120 bränder i nordvästra Ontario. Organisationen Environment Canada har utfärdat varningar för luftkvaliteten i Ontario.

Massor av bränder i Amazonas som kan skada ekosystemet, trots att eldningsförbud införts
Massor av bränder i Amazonas som kan skada ekosystemet, trots att eldningsförbud införts. Foto: Greenpeace

Amazonas: Bränder är anlagda

267 bränder i Amazonas har bränt ner cirka 105,000 hektar som motsvarar ett område lika stort som Los Angeles, enligt Mongabay news.

Det flesta bränder – hela 75 procent –  har inträffat i den brasilianska delen av Amazonas, i ett område som röjts för att göras reda för framtida jordbruk, trots att ett eldningsförbud infördes den 27 juni av de brasilianska myndigheterna.

I Brasilien uppskattas det rasa 203 bränder, (2 augusti), jämfört med 98 föregående år, och då är det fortfarande en månad kvar av ”brandsäsongen”, enligt Mongabay.

I den bolivianska delen av Amazonas rasar motsvarande 35 bränder, som  bara i Santa Cruz-området bränt ner 19 000 hektar av ett naturligt ekosystem på savannen.

I Peru är det i första hand det gräsbeklädda höglandet som drabbats av bränder.

Till skillnad från i USA uppstår inte eld på naturlig väg i Amazonas regnskog. Bränderna bedöms därför vara anlagda för att bereda mark för jordbruk, enligt Mongabay.

Soldater tar undan en död man från byn Tizi Ouzou, där bränder rasar, 10 augusti 2021
Soldater tar undan en död man från byn Tizi Ouzou, där bränder rasar, 10 augusti 2021. 42 människor uppskattas av ha avlidit av de rasande bränderna i landet. Foto: Fateh Guidoum/AP/TT

Algeriet: 42 människor döda

42 människor dog av rasande bränder i Algeriet tisdagen den 10 augusti. 25 av dem var soldater som försökte släcka elden, enligt Reuters. Tjocka rökmoln täckte Kabylieregionen, öster om huvudstaden.

Ett dussintal bränder härjar nu i norra Algeriet.

Den statliga radiokanalen har sagt att pyromaner gripits i landets norra distrikt, Meda och Annaba. Personerna ska vara kopplade till bränder enligt statlig media, skriver France 24. Att bränderna är anlagda har förts fram från officiellt håll.

I 14 stater har det brunnit på 70 ställen, varav 10 i Tizi Ouzou, som är en av de större städerna I Kabylie. En fotograf från AFP som var på plats såg sjukvårdspersonal bära ut döda kroppar ur branden.

En man försökte släcka en skogsbrand i byn Qobayat, i norra Akkar, Libanon, som ligger nära Syrien, den 29 juli 2021
En man försökte släcka en skogsbrand i byn Qobayat, i norra Akkar, Libanon, som ligger nära Syrien, den 29 juli 2021. Foto:Hussein Malla/TT

Libanon: 15-årig volontär dog när han försökte släcka elden

I Libanon förstördes stora pinjeskogar i i slutet av juli i Akka, och en 15-årig pojke som var med som volontär för att släcka elden dog. Flera människor har fått evakuera. Armén ska ha skickat två helikoptrar för att bekämpa elden. Akkar ligger nära Syrien, som ska ha lyckat hindra branden från att sprida sig in i landet, enligt France 24.

Cypern drabbades av svåra bränder i juli
Cypern drabbades av svåra bränder i juli. Ett nerbränt hus i  Troodosbergen, i byn Ora, på sydvästra Cypern, den 4 juli, 2021. Foto: Petros Karadjias/AP/TT

Cypern: De värsta bränderna i landets historia

Cypern kämpade i början av juli mot rasande bränder som beskrivs som de värsta i landets historia. Uppskattningsvis har 55 kvadratkilometer förstörts. Fyra människor har avlidit och en 67-årig man gripits misstänkt för att ha anlagt bränderna. Storbritannien, Grekland, Israel och Italien bistod i att släcka eldarna.

Texten uppdateras löpande

Läs mer:

Turister flyr Turkiet med båt

Hundratals bränder härjar i Nordamerika

Så här reagerar Sveriges klimatprofiler på IPPC -rapporten: VI är i en nödsituation

Metanutsläppen måste ner om vi ska klara Parisavtalet

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV