Radar · Miljö

Hundratals bränder härjar västra Nordamerika

Ett nedbrunnet hem i Gregory Creek, nära Shasta Lake i norra Kalifornien.

Rekordvärme och torka. Och så den ”vanliga” brandsäsongen ovanpå det. Dussintals skogsbränder rasar i västra Nordamerika och Kanadas regering varnar för en ”lång och prövande sommar”.

Ett stort antal bränder härjar i västra Nordamerika, från Kanada till Kalifornien, där värmeböljan med temperaturer över 45 grader i kombination med en utdragen torka gjort skog och mark extremt lättantändliga.

Enligt kanadensiska myndigheter rasar minst 150 skogsbränder i provinsen British Columbia. Omkring 90 av dem har utbrutit de senaste två dygnen och majoriteten har orsakats av blixtnedslag.

I fredags deltog flera ministrar i ett möte med den särskilda krishanteringsgrupp som myndigheterna har satt samman. Efteråt meddelades bland annat att Kanadas väpnade styrkor sätts in för att delta i brandbekämpningen.

Torkan och den extrema hettan i British Columbia saknar motstycke. Dessa skogsbränder visar att vi befinner oss i det inledande skedet av vad som kommer att bli en lång och prövande sommar, säger säkerhetsministern Bill Blair.

Glaciärer smälter

Till synes paradoxalt riskerar torkan och hettan också att leda till översvämningar. Myndigheterna i British Columbia har varnat för störtfloder eftersom värmen leder till ökad avsmältning från glaciärer.

Omkring 1 000 människor har redan tvingats fly bränderna i British Columbia och myndigheterna söker efter ett stort antal saknade personer. 719 personer har dött i provinsen de senaste sju dagarna, tre gånger fler än normalt.

”Vi tror att det extrema väder som British Columbia har upplevt under den senaste veckan är en kraftigt bidragande faktor till de ökade dödstalen”, skriver provinsens chefsobducent Lisa Lapointe i ett uttalande.

Bekämpar markbränder

Längre söderut plågas flera av USA:s delstater av hetta och bränder.
I området runt Shasta Lake i Oregon – som normalt mottar ett stort antal besökare i anslutning till USA:s nationaldag den 4 juli – har minst 40 byggnader bränts ned och evakueringsorder utfärdats.

I norra Kalifornien har hundratals brandmän satts in för att bekämpa tre markbränder som hittills eldhärjat 160 kvadratkilometer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV