Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

IPCC: Metanutsläppen måste ner om vi ska klara Parisavtalet

Markku Rummukainen är Sveriges kontaktperson för IPCC och enligt honom börjar det bli bråttom.

Att begränsa utsläppen av koldioxid räcker inte. En kraftigt minskad förbränning av fossila bränslen kan få en uppvärmande effekt i sig, då andelen partiklar i atmosfären minskar. Därför måste det även till kompenserande åtgärder, som en minskning av metanutsläppen, om vi vill nå de mål vi satt upp i Paris.

– Om vi slutar med att förbränna ämnen som ger partiklar i luften, så försvinner den maskerande effekten som finns och har funnits i systemet fram tills nu. IPCC-rapporten säger att det kan vara klokt att samtidigt satsa på att minska metanutsläppen för att kompensera för detta, säger Markku Rummukainen, klimatforskare, klimatrådgivare på SMHI och Sveriges kontaktperson för IPCC.

Partiklarna i luften, som bland annat kommer från bilars förbränningsmotorer eller kolkraftverk, fungerar avkylande då de blockerar en del av det solljus som kommer in i atmosfären. Försvinner dessa kan det istället få en uppvärmande effekt.

Minskning av växthusgasen metan kan vara ett bra sätt att kompensera för detta då metanet, precis som partiklarna, har en ganska kort vistelsetid i atmosfären jämfört med koldioxid.

"Allt räknas"

– En minskning av koldioxid är det viktigaste för klimatet, i det långa loppet. Att också minska metanutsläppen bidrar till att hålla temperaturökningen nere och för att förbättra luftkvaliteten, säger Rummukainen.

En minskning av metanutsläppen kan få en snabb effekt om den startar tidigt. Men för en långsiktig temperaturminskning är det koldioxiden som behöver minska.

– Det är hela paketet som ger den största dämpningen i temperaturhöjning. Om vi inte minskar metanet så måste det andra minska snabbare. Allt räknas, säger Rummukainen.

Det viktigaste budskapet rapporten ger är enligt honom själv att det är bråttom.

– Tiden går. Vi ser ju allt större förändringar. Samtidigt, om vi vill begränsa temperaturhöjningen på det sättet sa i Paris så har vi allt kortare tid på oss.

Behöver bestämma över utvecklingen

Hur ska man som liten människa tänka och agera i det här? Göra så mycket det går eller ge upp och strunta i allt?

– Som liten människa har man en viss rådighet, och den skiljer sig från den rådighet en politiker har. Man kan ta beslut inom vissa ramar. Individen kan inte lösa det själv. Det måste skapas förutsättningar för individen att få mer alternativ att välja mellan och stater måste samarbeta med varandra.

Hur kan man som politiker tänka?

– När vi pratar framtiden så ska man komma ihåg att oavsett vad vi gör idag så kommer framtiden vara något annat än idag. Vi behöver bestämma över utvecklingen istället för att den bestämmer över oss. Det är inte negativt att välja klimatutveckling.

Och att gå från förbränningsmotorer till elbilar räcker som sagt inte.

– Det är bättre än förbränningsmotorer, men stannar det där så räcker det inte. Klimatnyttan jämfört med förbränningsmotorer beror på hur elen är framställd och många andra faktorer. Man måste i möjligaste mån skapa ett klokare transportarbete och skapa förutsättningar för större spridning av trafikslag som inte går på bensin och diesel, säger Rummukainen.

Läs mer:

Analys: FN:s klimatpanel: Mer extremväder väntar – men hoppet kvarstår

FN:s stora klimatrapport – så här reagerar klimatprofilerna: ”Vi är i en nödsituation”

FN-rapport ger dyster bild av klimatet: ”Saknar motstycke”

Fem saker att hålla koll på i nya IPCC-rapporten

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV