Radar · Migration

Videoklipp från belarusiska gränsen visar en allt mer desperat situation

Polen vill inte att några flyktingar ska ta sig in.

Minst åtta personer har dött på gränsen mellan Polen och Belarus hittills i höst. Videoklipp som delas på Twitter vittnar om en desperat situation längs med gränsen samtidigt som temperaturerna sjunker.

Polen har förlängt det nödläge man utropat på grund av de flyktingar som försöker ta sig in i landet från Belarus. Samtidigt kämpar aktivister för att hitta flyktingar som strandat längs med gränsen, för att hjälpa dem med mat, kläder och vatten.

I ett inlägg på Twitter delar journalisten Hannah Parry med sig av filklipp från gränsen. I videon, som ska ha skickats till en ung kurdisk kvinna i Tyskland från hennes familj, skanderar en grupp bestående av mestadels män ”Poland! Poland”.

”De har inget att äta eller dricka. Poland släpper inte in dem, Belarus låter dem inte stanna, och de kan inte åka tillbaka till Irak”, skriver Parry på Twitter. Videoklippen går att se här.

I ett annat klipp syns hur maskerade och beväpnade män stoppar gruppen med kurdiska flyktingar från Irak. En ung flicka gråter mot mobilkameran, som snabbt rör sig fram och tillbaka. I gruppen ser det ut att vara minst ett trettiotal personer. Majoriteten är män men även unga flickor och kvinnor finns bland dem.

The Guardian har tidigare rapporterat om hur flyktingar ska ”lämnas att dö” längs den polska gränsen. Temperaturerna nattetid är allt annat än varma och flyktingarna, som aktivister nu försöker nå med nödhjälp, är dåligt rustade för kylan.

Polens parlament röstade innan helgen igenom att bygga en kontroversiellt stängsel längs den belarusiska gränsen. Stänslet ska vara utrustat med rörelsesensorer och övervakningssystem och kommer sträcka sig över halva Polens gräns mot Belarus, som är 400 kilometer lång, rapporterar BBC.

Tusentals människor har de senaste månaderna försökt ta sig in i Polen från Belarus. Enligt uppgifter till BBC kommer stängslet vara 5,5 meter högt och kosta 353 miljoner euro att bygga. Innan stängslet kan bli verklighet måste förslaget godkännas av Polens president, Andrzej Duda.

Läs också:

Flyktingar fast mellan Polen och Belarus: ”Håller på att dö”

EU höjer tonen mot ”desperat” Lukasjenko

Flera migranter har dött på gränsen mellan Polen och Belarus

EU storsatsar på Frontex: ”Mänskliga rättigheter existerar inte vid gränsen”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV