Tidigare i höstas meddelade Frankrikes miljöminister att landet ska förbjuda vilda djur på cirkus och delfiner i delfinarier. Ägare och personal protesterar häftigt mot beslutet. De menar att djuren inte kommer att få det lika bra på andra ställen.
– Det är dags att vår nedärvda fascination för dessa vilda djur inte innebär att de hamnar i fångenskap, sa miljöminister Barbara Pompili i september, när det blev känt att vilda djur ska fasas ut från både cirkusar och delfinarier.
Medan djurrättsrörelsen applåderat tilkännagivandet, har både ägare och djurskötare högljutt kritiserat sin regerings position. Och en del av kritiken handlar om vad som ska hända med djuren när förbudet träder i kraft, troligen inom fem år.
Saknas pengar
– Folk säger att olika fristäder för djur kommer att ta dem, men dessa platser har inte pengar att betala för maten eller den utbildade personalen som behövs, säger William Kerwich, ena ägaren till Cirque Royal Kerwich i Avignon, enligt tidningen FR24news.
– Cirkusarna har 800 djur, varav 450 är vilda djur. Var och en har specifika behov och dieter, och vi har 3000 anställda som arbetar med dem hela tiden. Vi har sett en fristad tidigare där många djur hittades döda och vi vill aldrig att det händer. Vi hoppas att parlamentsledamöter tänker om när lagförslaget ska röstas igenom i januari, men det är inte så sannolikt med tanke på att de har röstat för att tillåta tjurfäktning samt jakt med hundar, som är aktiviteter där djur dödas och inte tas om hand, säger han.
Hans cirkus har bland annat strutsar, kameler, flodhästar och tigrar.
När det gäller delfinarier skulle det betyda att valar förbjuds från 2022 och delfiner från kring 2027-30. Men Pascal Picot, chef för Marineland-parken i Antibes, menar att det är ”orättvist” och omöjligt att hitta nya hem till dem på så kort tid.
Djurrättsgrupp delar oron
Christine Grandjean, från djurrättsgruppen C’est assez! (”Nu räcker det!”), är nöjd med regeringens beslut. Men hon är orolig att utfasningen inte sker på rätt sätt. Det blir svårt att hitta nya hem till de fyra valar som lever i nöjesparken Marineland, tror hon. De kan inte klara sig till havs och skulle sannolikt hamna i ett nytt delfinarium, säger hon enligt FR24News.
Det finns lösa planer på att skapa en statlig fristad för de vilda djuren. Det finns också en plan på att ge Frankrikes 180 cirkusar och tre delfinarier 8 miljoner euro att dela på. Något ägarna avfärdat som löjligt lite.
Vissa djur förbjudna i Sverige
I Sverige förbjöds elefanter och sjölejon på cirkusar 2018. Många andra vilda djur var förbjudna redan tidigare, som apor, flodhästar och giraffer. Hundar, katter, hästar och renar är dock tillåtna. Djurens rätt och andra djurrättsorganisationer arbetar för att förbjuda alla djur på cirkus i Sverige, eftersom det inte ligger i djurens intresse att delta. Det gäller även delfiner i delfinarier. Kolmården utanför Norrköping har Nordens enda delfinarie, och några planer på att stänga det finns inte.
Läs också i Syre: Franska djurrättsgrupper: Djuren behöver en egen minister
Frankrike planerar förbjuda minkfarmar
Hetsjagad hjort flydde till centrum i fransk stad
Ingen frihet i sikte för Kolmårdens delfiner