Radar · Djurrätt

Hetsjagad hjort flydde till centrum i fransk stad

En hjort som panikslagen tog sin tillflykt till bebyggt område har fått debatten om den grymma parforcejakten att blossa upp i Frankrike igen.

Frankrike: Hjorten hade jagats av ett tiotal jägare till häst i en och en halv timme. Då sprang den panikslagen in till den lilla stadens centrum. Det hela utspelade sig på lördagen i Compiègne norr om Paris, och väcker debatt om den grymma jaktformen ”parforce”.

Filmer publicerade i flera olika nyhetsmedier visar hur hjorten sjunkit ihop på en asfalterad gångväg. Den flämtar tungt med tungan hängande utanför munnen.

Händelsen som har blivit en rikstäckande nyhet i Frankrike har fått debatten att blossa upp om den här typen av jakt, ”parforcejakt”. Parforcejakten anses vara en särskilt grym form av jakt i och med att man använder hästar, hundar och numera även ofta motorfordon för att jaga djuren. Den beskrivs ofta som ”hetsjakt”. En liknande jaktform är den engelska rävjakten, något Syre skrivit om.

Antijaktorganisation slog larm

Det var medlemmarna i den välorganiserade antijaktorganisationen AVA, Abolissions la vénerie aujourd´hui (“Låt oss stoppa jakten idag”) som slog larm till Polisen om den utmattade hjorten.
“Efter en och en halv timmes jakt befann den sig här, med hundar i hasorna som bet den. Vi var först på plats. Jag såg jägare till häst i området”, vittnar Stanislas Broniszwewski, en av gruppens medlemmar.

Hjorten som jagats in till ett bebyggt område i staden Compiègne fick hjälp av polis
Hjorten som jagats in till ett bebyggt område i staden Compiègne fick hjälp av polis. Foto: AVA

På sin hemsida skriver AVA: “Parforcejakt innebär att följa efter djuret tills det är utmattat, för att döda det rituellt med kniv. Kroppen kastas åt hundarna, huvudet bevaras som trofé, och de avhuggna benen ges till hedersgäster. Den här leken går ut på att tortera djuren bara för att roa sig.”

Hjorten som jagades i lördags i Compiègne gjorde helt rätt som sprang in till stadens centrum. Sedan mars 2019 är det förbjudet i Frankrike för ett jaktlag att döda ett djur i ett butiksområde eller ett bebott område. Efter att ha undersökts av veterinär och med Polisens hjälp kunde hjorten till slut skutta ut i friheten igen.

Enligt en undersökning från 2017 är 84 procent av Frankrikes befolkning emot parforcejakten.

Läs också: Frankrike förbjuder grym jaktmetod efter press från EU