Radar · Migration

Efter kraven på stärkta gränser: Röster höjs för asylrätten

Under fredagseftermiddagen planeras en demonstration för asylrätten på Medborgarplatsen i Stockholm.

Stärk gränserna. Det budskapet upprepas av såväl svenska som europeiska politiker efter att tusentals flyktingar fastnat i ett ingenmansland mellan Turkiet och Grekland. Samtidigt mobiliserar människor till stöd för asylrätten.

Under fredagseftermiddagen samlas människor i Stockholm för att demonstrera till försvar för asylrätten. Ett femtontal organisationer med Feministiskt initiativ i spetsen står bakom.

– Det är viktigt att vi brett sluter upp när det talas om att stänga gränser, både från Sveriges och EU:s sida. Asylrätten är en mänsklig rättighet som inte är förhandlingsbar, säger Amanda Wickberg från Feministiskt initiativ i Stockholm.

Tidigare i veckan hölls liknande demonstrationer i Göteborg och Malmö. Papperslösa Rahman kom ensam till Sverige som 14-åring. Under demonstrationen i Malmö läste Ismael Jafari upp hans vittnesmål från asylprocessen.

– Från den dagen jag fick mitt första avslag har det känts som jag är i Afghanistan igen. Min hjärna var nära att explodera. Jag kände direkt att jag inte är i Sverige, jag blev rädd för talibanerna igen, berättade Rahman.

På sociala medier är diskussionen intensiv. Efter SD-ledaren Jimmie Åkessons flygbladsutdelning bland flyktingar vid den turk-grekiska gränsen sprids hashtagen inteimittnamn. Detta som ett svar på att budskapet att ”Sverige är fullt” undertecknades ”Sverigedemokraterna och svenska folket”. Dessutom har över femtiotusen personer de senaste dagarna skrivit under en digital namninsamling med rubriken ”Jag står INTE bakom Jimmie Åkessons handling.”

Läs mer:

Tårgas, vattenkanoner och Åkesson på grekisk-turkiska gränsen

EU hyllar Grekland – trots våldet mot flyktingar