Radar · Migration

Tårgas, vattenkanoner och Åkesson på grekisk-turkiska gränsen

Grekland har förstärkt längs gränsen – nu gör Turkiet detsamma, för att förhindra att Grekland tillbakavisar flyktingar dit.

På Lesbos fortsätter attackerna från lokala fascister och kustbevakningen anklagas för att sänka flyktingbåtar. Längs med gränsen mot Turkiet avfyras tårgas och vattenkanoner. Nu förstärker Turkiet med 1 000 poliser från en specialstyrka på sin sida av gränsen.

Den grekiska regeringen säger att de stoppat 26 000 försök att korsa gränsen de senaste dagarna, enligt Al Jazeera. 1500 flyktingar kan under samma period ha lyckats ta sig igenom till Grekland. I en video från Al Jazeera syns det hur flyktingar vadar genom strömt vatten i floden Evros för att ta sig från Turkiet till Grekland – något som kan vara förenat med livsfara.

Våldet mot flyktingar vid gränsen är brutalt – men trots det stöttar de flesta EU-länder Greklands attacker. Ekathimenrini rapporterar att Greklands kravallpolis har avfyrat tårgas och vattenkanoner mot den turkiska sidan. Svart rök rapporteras stiga upp från gränsövergången i Kastanies på den grekiska sidan.

Turkiet förstärker nu på sin sida och skickar 1 000 poliser från en specialstyrka, rapporterar Ekathimenrini. 

Grekland dödade ung syrier

Samtidigt har forskare bakom forskningsprojektet Forensic Architecture återskapat vad som hände när en 22-årig syrier, Muhammad al-Arab, dödades på gränsen i måndags. Grekisk polis har tillbakavisat anklagelserna om att de ska ha varit deras skott som dödade honom.

Grekland hävdade att det var falska nyheter som spreds av Turkiet. Forskarnas rekonstruktion visar dock att grekiska styrkor, som sköt med skarp ammunition, dödade Muhammad al-Arab.

Lesbos i kris

Lokalbor och paramilitära grupperingar har samlats både på de grekiska öarna och landgränsen. På Lesbos har flera organisationer valt att pausa sina aktiviteter då deras personal och volontärer kan riskera att skadas. Grekisk kustbevakning har också fångats på bild när de försöker tvinga tillbaka en båt till Turkiet, alternativt sänka den.

Fler liknande anklagelser har riktats mot den grekiska kustbevakningen, men regeringen tillbakavisar anklagelserna om att de ska försöka sänka flyktingbåtar.

Åkesson till gränsen

Från Sverige har Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson begett sig till den grekisk-turkiska gränsen. Där har han, som flera medier redo rapporterat om, delat ut flygblad med budskapet om att Sverige är fullt. Flygbladen som delats ut var signerade ”Svenska folket och Sverigedemokraterna”.

M och KD har avböjt att kommentera. C och V har fördömt Åkessons tilltag som de menar är ovärdiga för en svensk partiledare.

Åkesson har polisanmälts av advokaten Behrang Eslami, men tillbakavisar att han gjort något fel, rapporterar Aftonbladet. Eslami har polisanmält SD-ledaren för osant intygande, eftersom han utger sig för att representera hela det svenska folket i flygbladen som delats ut vid den grekisk-turkiska gränsen.

Facebookgruppen SD representerar inte mig! har fått över 52 000 medlemmar sedan den startades igår, efter Åkessons utspel.