Radar · Migration

EU hyllar Grekland – trots våldet mot flyktingar

Ett gråtande barn i turkiska Edirne, nära den grekiska gränsen, där flyktingar samlats efter att Turkiet öppnat sin sida av gränsen.

EU-ledare hyllar Greklands insatser för att hålla flyktingar borta – trots att en person skjutits ihjäl. 

I måndags rapporterades att 22-åriga syriern Mohammad Al-Arab skjutits ihjäl av grekisk polis. Al-Arab var en av de flyktingar som försökt ta sig över gränsen till Grekland efter att den öppnats från den turkiska sidan.

Via sociala medier sprids nu bilder på hur grekiska myndigheter tillsammans med EU:s gränspolis Frontex med olika våldsamma metoder försöker förhindra att flyktingar kommer in i landet. I ett klipp publicerat av turkiska myndigeter syns grekisk kustbevakning avlossa skott i vattnet intill överfulla gummibåtar.

Bland EU:s ledare är stödet stort för Greklands agerande. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen framförde under tisdagen sitt tack till den greksike premiärministern Kyriákos Mitsotákis.

– Jag tackar Grekland för att de är vår europeiska sköld i denna tid, sa von der Leyen på en presskonferens i den grekiska gränsstaden Orestiada.

Tillsammans med fyra andra EU-ledare, däribland Europeiska rådets ordförande Charles Michel, tackade von der Leyen även Frontex.

Miljöpartiets EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke hör till dem som nu krititserar både Ursula von der Layems ordval och EU:s hantering av situationen.

– Europa ska inte ha någon sköld mot människor som flyr för sina liv. För de tusentals barn och vuxna som flyr ska EU gemensamt och solidariskt ta ansvar, inte mota bort dem med vapen och tårgas, säger hon till Syre.

Grekland behöver EU:s stöd menar hon, men inte med att hindra flyktingar, utan ta emot dem som nu sitter fast i läger på Lesbos och andra grekiska öar.

– Situationen på de grekiska öarna är kaotisk, vilket flertalet volontärer och frivilligorganisationer länge har varnat om. EU måste visa på solidaritet med Grekland och avhjälpa genom att ta emot flyktingar från de grekiska lägrena, säger Alice Bah Kuhnke.

Att Grekland hindrar flyktingar från att söka asyl har kritiserats av bland andra FN:s flyktingorgan UNCHR som i ett uttalande betonade att varken EU-lag eller internationell lag ”föreskriver någon rättslig grund för ett tillfälligt upphävande av att ta emot asylansökningar”.

Läs mer: Turkiet öppnar gränsen – Grekland stoppar rätten att söka asyl