Radar · Migration

Turkiet öppnar gränsen – Grekland stoppar rätten att söka asyl

Turkiska Edirne, vid floden Evros, under måndagen.

I helgen har spänningarna mellan Grekland och Turkiet trappats upp, efter att Turkiet slutat stoppa migranter som vill ta sig till Europa. På de grekiska öarna hindras båtar från att lägga till, skarp ammunition har avfyrats vid gränsen, och Grekland har stoppat rätten till att söka asyl under en månad.

Från Grekland kommer rapporter om att tårgas och varningsskott har avfyrats i gränsområdet mellan Turkiet och Grekland. Från och med måndag ska en militärövning med skarp ammunition genomföras i Evrosregionen, på den grekiska sidan av gränsen. Samtidigt stoppar Grekland också rätten att söka asyl en månad.

Det första dödsfallet har rapporterats – en ung man från Aleppo ska ha skjutits med gummikulor av grekiska styrkor. Hans familj väntar nu på kroppen på ett sjukhus i Istanbul, enligt journalisten Jenan Moussa som varit i kontakt med dem.

Personer högt uppsatta inom EU har uttryckt sitt stöd för Grekland. Europeiska rådets president Charles Michel skriver på Twitter:

”Stöd till de grekiska försöken att skydda de europeiska gränserna. Bevakar noga utvecklingen på marken.”

Grekland har bett EU och Frontex om förstärkning. Tonläget har hårdnat betydligt. Stelios Petsas, talesperson för den grekiska regeringen, sa under söndagen att Turkiet i sig har blivit en människosmugglare.

– De här rörelserna styrs och uppmuntras av Turkiet. De här åtgärderna bryter mot skyldigheterna i den gemensamma överenskommelsen mellan den Europeiska unionen och Turkiet. I stället för att stoppa migrant- och flyktingsmugglare har Turkiet själva blivit en människohandlare, sa Stelios Petsas under söndagskvällen, rapporterar Keep talking Greece.

Uttalandet är ett tydligt exempel på den upptrappade spänningen mellan Turkiet och EU-landet Grekland.

Spänningarna ökar

På måndagmorgonen avfyrade grekiska styrkor tårgas mot den turkiska sidan. Journalisten Giorgos Christides, som arbetar på den tyska tidningen Der Spiegel, skriver på twitter att Grekland förhindrat 10 000 försök från flyktingar att korsa gränsen bara de senaste dagarna.

I lördags morse hade redan tusentals flyktingar samlats vid gränsen. Exakt hur många flyktingar som faktiskt är fast här är inte säkert, uppgifterna varierar från något tusental upp emot 13 000, eller ännu högre enligt statlig turkisk media. De lägre uppskattningarna är de mest sannolika. Sms med Grekland som avsändare har skickats ut till utländska mobiltelefoner i gränsområdet mot Turkiet med varningar om att beredskapen är höjd och gränsen stängd.

Turkiet har å andra sidan assisterat med bussar, som överfulla anlänt till området nära den grekiska gränsen, bland annat staden Edirne.

Grekland har samtidigt höjt beredskapen vid gränsen.

Grekisk polis möter flyktingarna med tårgas
Grekisk polis möter flyktingarna med tårgas. Här nära gränsövergången Pazarkule i turkiska Edirne. Foto: Darko Bandic/AP/TT

Lokala fascister protesterar

På Lesbos förhindrade lokalbor under söndagen båtar med flyktingar från att lägga till. En journalist blev samtidigt trakasserad, fick utrustningen slängd i vattnet och fick föras till sjukhus. Volontärer och hjälparbetare hotades också av lokalbor. Lag och ordning gäller inte längre, löd en kommentar på Twitter.

I en video, länkad här, syns hur lokalbor protesterar när en båt som varit i sjönöd i sju timmar ska lägga till på Lesbos. De skriker att flyktingarna ska åka tillbaka dit de kom från.

Ankomsterna rapporteras ha ökat, då turkisk kustbevakning inte stoppat några båtar. Drygt 60 procent av båtarna som avgår från Turkiet når annars aldrig de grekiska öarna.

Kaos på flera fronter

Turkiet har samtidigt inlett en fullskalig militär operation i Idlib, där de strider mot den syriska regeringens styrkor med stöd från Ryssland. I helgen har konfliktnivån trappats upp oroväckande fort på flera platser. President Erdogan använder flyktingarna som brickor i ett politiskt spel, både de som är kvar i Idlib och de som hans regering genom sin propaganda fått att tro att gränsen till EU öppnat.

Erdogan menar att anledningen till att han nu gjort allvar med att ”öppna gränsen” är att EU misslyckats med att hjälpa Turkiet ta hand om situationen i norra Syrien, rapporterar The New York Times. 

Gränsen mellan nordvästra Syrien och Turkiet är däremot fortsatt stängd. Den öppnade heller aldrig under 72 timmar, som Turkiet sa i slutet på förra veckan. De civila som är fast i Idlib är ännu kvar där.