Radar · Inrikes

Preem varslar tio procent av sina anställda i Sverige

Preem har i ett pressmeddelande gått ut med att man vill skala ner sin personalstyrka rejält i Sverige.

Efterfrågan på fossila bränslen har minskat kraftigt under coronapandemin, så pass mycket att de internationella industriföretagen har svårt att bära sina verksamheter ekonomiskt. Nu meddelar Preem att man varslar en stor del av sina anställda i Sverige.

Det var i förra veckan som Preem gick ut med att man varslar hela tio procent av sin personalstyrka i Sverige. Totalt rör det sig om 130 tjänster.

– Inbromsningen i den globala ekonomin har haft en stor negativ påverkan på internationella industriföretag, och inte bara Preem känner av detta utan hela vår bransch, säger Magnus Heimburg, vd och koncernchef för Preem, i ett pressmeddelande.

Till följd av det rådande pandemiläget gjorde drivmedelsjätten nyligen en översyn över hela sin organisation i Sverige. Varslet om 130 tjänster uppges i pressmeddelandet vara en ”första uppskattning” av hur många tjänster som berörs.

Preems planer i Lysekil kvarstår

Varslet ser dock inte ut att påverka Preems planer för raffinaderiet i Lysekil där man man vill mångmiljardsatsa på biobränsle. Detta sedan de tidigare planerna på utbyggnaden av oljeraffinaderiet gick i stöpet.

– Varslet kommer inte att påverka vår produktionskapacitet. Och vi kommer även framöver säkerställa att vi har den bemanning som behövs för att upprätthålla verksamheten på ett driftsäkert sätt, säger Magnus Heimburg.

Han fortsätter:

– Vi står även fast vid våra långsiktiga mål och strategin att genomföra omställningen till storskalig, förnybar produktion.

Samtidigt har Preems satsning på biobränslen sågats av organisationer som Extinction rebellion och Greenpeace, som pekar på ”kalhyggen, artdöd och ekosystemkollaps” i biobränslets spår. Något som Syre tidigare har rapporterat om.

Läs även: Glädjereaktioner på vändningen i Preemraff: ”Större än almstriden”

Läs även: Efter segerfesten: Miljörörelsen våndas över satsning på biobränsle

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV