Radar · Miljö

Ny giv: Preem vill satsa miljarder på biobränsle i Lysekil

Preem kommer med nya bud om sin anläggning i Lysekil.

Efter planerna på att bygga ut oljeraffinaderiet i Lysekil kommer nu nästa besked från Preem: En mångmiljardsatsning på biobränslen.

Sedan beskedet kom om att Preem skrotar sitt projekt om att bygga ut oljeraffinaderiet i Lysekil har många spekulerat i om drivmedelsjätten har andra planer för sin verksamhet på orten.

Nu står det alltså klart att man istället vill göra en mångmiljardsatsning på biobränse. Bland annat vill man tillverka drivmedel av rapsolja. Nyheten rapporterades av Sveriges Radio Ekot under fredagen.

– Vi är jätteglada över det. Vi blev såklart oroliga efter det abrupta beskedet när investeringen i Rocc-projektet (utbyggnaden av Preemraff, reds anm) skulle läggas ner, säger Ronald Rombrant, oppositionsråd för Lysekilspartiet, till Ekot.

Detta innebär att en ny ansökan om miljötillstånd ska lämnas in. Enligt uppgifter till Ekot kommer de nya investeringsplanerna landa på mellan tre till fem miljarder kronor.

Detta är att jämföra med de tidigare investeringsplanerna kring utbyggnaden, där summan beräknades till 15 miljarder kronor.

Preems koncernchef, Magnus Heimburg, är nöjd.

– Jag ser väldigt positivt på den här investeringen. Det är ett steg i den riktning som vi inom företaget vill gå, det vill säga att öka andelen förnybar produktion vid våra raffinaderier, säger han till Ekot.

Läs även: Preem drar tillbaka sin ansökan – Vd:n: ”Kommersiellt beslut”

Läs även: Glädjereaktioner på vändningen i Preemraff: ”Större än almstriden”

Läs även: Hemliga möten mellan S och Preem